newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Żywność, która nie odżywia

27.06.2017
Żywność, która nie odżywia

Istnieje taka żywność, która nie żywi, nie odżywia. To głównie dania gotowe, przemysłowo przetworzone, z dodatkiem ulepszaczy czy sztucznych barwników i konserwantów. Zazwyczaj dotyczy to tzw. „gotowców" czyli fast-foodów, sosów i zup w proszku, zup do zalewania, konserw czy mielonych, tanich wędlin. Wszystkie te produkty charakteryzują się wysoką zawartością konserwantów, cukrów, soli, barwników i szkodliwego tłuszczu. Ich „atutem” jest oczywiście możliwość szybkiego przygotowania, bez większego nakładu pracy, szeroka gama smakowa (aromatów) oraz niewygórowane ceny. Jednak odradzamy stosowania takich rozwiązań w trosce o nasze zdrowie. Wszystkie zawarte w tych daniach sztuczne dodatki mają negatywny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale także na wydajność pracy mózgu, kondycję fizyczną a nawet na nasze samopoczucie. Więc jeśli chcesz zaczynać dzień wypoczęty/a i utrzymać formę przez cały dzień, a wieczorem kłaść się spać w dobrym nastroju – unikaj wysoko przetworzonej żywności. Szczególnie w porze letniej, kiedy do wyboru mamy cały wachlarz nowalijek, świeżych owoców a pogoda nie nastraja do jedzenia cięższych, mięsnych potraw wykorzystaj to, co natura nam daje od siebie i inwestuj w zdrową, zrównoważoną dietę opierającą się głównie na warzywach i owocach uzupełniając ją o ziarna zbóż (kasze, ryże pełnoziarniste).

Aby odżywić a nie nasycić tylko organizmu polecamy ograniczyć:

  • nabiał (a zwłaszcza wyroby z mleka krowiego: jogurty owocowe, mleko, serki homogenizowane, serki topione);

zamień na: tofu, mleko i sery kozie.

  • cukier (w tym cukierki, czekoladę mleczną, bezy, ptasie mleczko, lizaki itd.;

zamień na: łakocie produkowane na bazie cukru trzcinowego, stewii czy ksylitolu.

  •  mąkę oczyszczoną i pieczywo z niej wypiekane (w tym pieczywo zwykłe, zwykły makaron, pierogi i naleśniki na mące rafinowanej, czyli zwykłej), gdyż zawiera gluten;

zamień na: mąkę pełnoziarnistą (i produkty pełnoziarniste: płatki, makaron, pieczywo), mąkę orkiszową, kasztanową czy teff.

  • mięso;

zamień na: cieciorka (ciecierzyca), soja, soczewica, groch, fasola;

Pamiętajmy, że produkty rafinowane to pozbawione najważniejszych wartości zamienniki prawdziwych, zdrowych produktów! W procesie oczyszczania (rafinowania) mąki, cukry, kasze czy ryże tracą najbardziej wartościowe składniki mineralne, makro i mikro-elementy. Dlatego mąki pełnoziarniste czy cukier trzcinowy nierafinowany to najlepszy wybór dla twojego zdrowego organizmu!

Podobnie jest z solą – choć zalecamy jej unikać, to jeśli najdzie taka konieczność stosuj tylko sól morską lub himalajską nierafinowaną.

Jeśli nie wiesz jak skomponować letnie, zbilansowane dania zajrzyj TU.