Jeśli jeszcze nie przekonaliście się do ekologicznego chleba esseńskiego ze skiełkowanego ziarna pszenicy, warto przyjrzeć się paru faktom na jego temat
Przygotowując się do zimy warto zacząć od diety i sprawdzić, czy aby na pewno żywność, którą spożywamy, poprawia nasze samopoczucie i sprzyja utrzymaniu zdrowia. Oczywiście w zdrowej diecie nie powinno zabraknąć ekologicznych warzyw i owoców, ale także wysokiej jakości zbóż bio i otrzymywanych z nich produktów.
Do produktów zbożowych, które należałoby włączyć do diety, z całą pewnością należy zaliczyć ekologiczne chleby esseńskie. Powodów jest aż 5:
1) chleb esseński bio ze skiełkowanego ziarna mogą spożywać weganie i osoby dbające o sylwetkę, gdyż do jego produkcji nie dodaje się jaj, mleka ani substancji słodzących
2) chleb esseński bio ze skiełkowanego ziarna mogą spożywać osoby z alergią bądź nietolerancją na białko kurze i laktozę
3) chleb esseński bio ze skiełkowanych ziaren zawiera więcej błonnika niż jakikolwiek inny rodzaj chleba
4) chleb esseński ze skiełkowanych ziaren zawiera mniej kalorii i tłuszczów od pozostałych chlebów
5) zawarta w chlebie esseńskim skrobia została przekształcona w naturalny, łatwo przyswajalny przez organizm cukier – źródło energii i lekko słodkiego smaku
UWAGA: ze względu na obecność pszenicy chleb esseński nie jest wskazany dla osób chorych na celiakię
Bionica - Chleb esseński bio ze skielkowanego ziarna pszenicy