newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

5 powodów dla których warto sięgnąć po chleb esseński bio

23.10.2012

Jeśli jeszcze nie przekonaliście się do ekologicznego chleba esseńskiego ze skiełkowanego ziarna pszenicy, warto przyjrzeć się paru faktom na jego temat

Przygotowując się do zimy warto zacząć od diety i sprawdzić, czy aby na pewno żywność, którą spożywamy, poprawia nasze samopoczucie i sprzyja utrzymaniu zdrowia. Oczywiście w zdrowej diecie nie powinno zabraknąć ekologicznych warzyw i owoców, ale także wysokiej jakości zbóż bio i otrzymywanych z nich produktów.

Do produktów zbożowych, które należałoby włączyć do diety, z całą pewnością należy zaliczyć ekologiczne chleby esseńskie. Powodów jest aż 5:

1) chleb esseński bio ze skiełkowanego ziarna mogą spożywać weganie i osoby dbające o sylwetkę, gdyż do jego produkcji nie dodaje się jaj, mleka ani substancji słodzących

2) chleb esseński bio ze skiełkowanego ziarna mogą spożywać osoby z alergią bądź nietolerancją na białko kurze i laktozę

3) chleb esseński bio ze skiełkowanych ziaren zawiera więcej błonnika niż jakikolwiek inny rodzaj chleba

4) chleb esseński ze skiełkowanych ziaren zawiera mniej kalorii i tłuszczów od pozostałych chlebów

5) zawarta w chlebie esseńskim skrobia została przekształcona w naturalny, łatwo przyswajalny przez organizm cukier – źródło energii i lekko słodkiego smaku

UWAGA: ze względu na obecność pszenicy chleb esseński nie jest wskazany dla osób chorych na celiakię

Bionica - Chleb esseński bio ze skielkowanego ziarna pszenicy