Badania potwierdzają, że zwiększone spożycie zbóż i płatków śniadaniowych z pełnego przemiału, może obniżyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego
Naukowcy z Imperial College London odkryli, że zwiększenie spożycia błonnika o 10g dziennie, zmniejsza ryzyko zachorawania na raka jelita o 10%.
Niemniej jednak jak wynika z analizy 25 poprzednich badań, błonnik pochodzący z warzyw i owoców nie zmiejsza takiego ryzyka.
Wzbogacenie naszej diety o trzy porcje (około 90g dziennie) pełnoziarnistych zbóż, wystarczyło, aby zauważyc zmieniejszenie ryzyka raka jelita grubego o 20%.
Do produktów z niełuskanych zbóż zaliczamy m. in. pełnoziarnisty chleb, chleby esseńskie, pełnoziarnisty ryż, płatki owsiane, jaglane, quinoa i orkszowe, a także wiele innych.
Więcej na
http://www.bbc.co.uk/news/health-15674998
Zapraszamy do skorzystania z bogatej oferty Bionica, w której znaczące miejsce zajmują pełnoziarniste zboża, makarony i płatki.
Polecamy