newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Bionica Algi - witaminy z głębi oceanów

11.08.2011

Bionica Algi (glony) coraz częściej trafiają na nasze stoły. Dzieje się tak nie tylko dlatego, że wraz z modą na sushi rośnie popularność japońskich restauracji, ale przede wszystkim dlatego, że te bogate w mikroelementy rośliny od wieków znane są z właściwości tonizujących, oczyszczających i przywracających organizm do równowagi.

Od stuleci medycyna orientalna zalecała spożywanie glonów, twierdząc, iż poprawiają one samopoczucie, przede wszystkim dzięki korzystnemu oddziaływaniu na układ hormonalny i nerwowy. W ciągu ostatnich dziesięcioleci naukowcy odkryli, że dieta zawierająca glony zmniejsza ryzyko niektórych chorób i przyczynia się do usunięcia z organizmu niebezpiecznych toksyn. Okazało się, że ludzie regularnie spożywający glony żyją dłużej i zdrowiej, ponieważ glony charakteryzują się unikalną kompozycją składników odżywczych. Każda odmiana zawiera zrównoważoną ilość protein, koniecznych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Glony dostarczają też niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, łącznie z kwasami omega-3, utrzymującymi nasz organizm w doskonałej równowadze. Ponadto są źródłem pierwiastków śladowych, minerałów (np. wapnia, żelaza, jodu, magnezu, fosforu) oraz witamin i włóknika. Dzięki tym właściwościom glony stymulują, tonizują i wzmacniają organizm.

Na odżywczą zawartość glonów Bionica wpływają cechy środowiska, w którym rosną. Glony, żyjąc w oceanach, mają stały dostęp do niezmierzonego zasobu składników mineralnych wody morskiej. W glonach występuje takie stężenie minerałów i innych składników, które bardzo rzadko spotyka się u roślin lądowych.

Bionica Algi morskie Arame