newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Chleb esseński – bogactwo witamin zamknięte w kiełkach

05.11.2012

Dzięki procesowi kiełkowania, któremu poddaje się ziarno pszenicy, chleb esseński zawiera bogactwo minerałów i aminokwasów.

Chleb najprościej można podzielić na chleb z mąki oczyszczonej (białej), z mąki pełnoziarnistej oraz z pełnych ziaren zbóż, które zostały poddane procesowi kiełkowania (chleb Ezechiela, chleb essński). Chleb esseński jest najbardziej pierwotną formą chleba skiełkowanego. 

Niektórzy twierdzą, że skiełkowany chleb może zawierać nawet 50-1350 więcej minerałów i witamin niż tradycyjny chleb nieskiełkowany. Chociaż może nastąpić nieznaczny wzrost tych cennych składników na gram, to takiemu wzrostu towarzyszy wzrost samego ziarna na skutek procesu kiełkowania, a co za tym idzie, ilość na gram nie zmienia się. Studia porównawcze pokazują jednak, że chleb skiełkowany (do którego zalicza się chleb esseński) zawiera ponad 75% więcej energii w postaci węglowodanów, a takżę trochę więcej protein niż chleb nieskiełkowany.

Chleb ze skiełkowanego ziarna zbóż zawiera ponadto bogactwo przeciwutleniaczy oraz takich składników odżywczych jak wapń, żelazo i niacynę. 

Chleby skiełkowane (chleb Ezechiela, esseński) otrzymuje się nie tylko z pszenicy, ale i z innych zbóż oraz ziaren i jagód. Dzięki temu, taki skiełkowany chleb zawiera całe bogactwo, a w niektórych wypadkach komplet aminokwasów, które stanowią budulec białka. Więcej jest także minerałów śladowych oraz innych składników odżywczych niż w chlebie nieskiełkowanym. Dlatego chleb esseński stanowi doskonałe pożywinie dla wegetarian, a przede wszystkim wegan.

Chleb esseński jest pierwotną formą chleba skiełkowanego, który pieczony jest w niskiej temperaturze, dzięki czemu nie traci cennych składników. Jego nazwa pochodzi od religijnej sekty żydów, esseńczyków, która rozwijała się pomiędzy II w. przed Chrystusem i I. w. n.e.

Bionica - Chleb esseński