Cukier jest odpowiedzialny za powszechność występowania cukrzycy na świecie, która nie ma nic wspólnego ze spożywanymi kaloriami
Amerykańscy naukowcy, szukając przyczyny powszechności cukrzycy w ostatniej dekadzie, przeanalizowali dane dotyczące 175 krajów, które pochodziły z Food and Agriculture Organization, International Diabetes Federation, World Bank i World Health Organization. Określili całkowitą liczbę kalorii, mięsa (proteiny), olejów (tłuszcze), płatków zbożowych (glukoza), roślin strączkowych, orzechów, warzyw i bulw, owoców, wyłączając z tego wino (cukier) i cukier, rośliny cukrowe i produkty z dodatkiem cukru. Wzięli także pod uwagę takie czynniki jak ubóstwo, zaludnienie, wiek, samą cukrzycę oraz aktywność fizyczną.
Na tej podstawie zespół dr Roberta Lustiga doszedł do wniosku, że to nie kalorie są powiązane z powszechnym występowaniem cukrzycy, gdyż na każde dodatkowe 150 kcal dziennie powszechność występowania cukrzycy wzrastała o zaledwie 0,1%. Jednak jeśli te kalorie pochodziły z napojów, to powszechność występowania cukrzycy wzrastała 11-krotnie tj. o 1,1%.
Cukier miał wyłączny wpływ na powszechność występowania cukrzycy; kontrola masy ciała nie miała na to wpływ. Co więcej, naukowcy udowodnili, że zmianie dostępności do cukru towarzyszyła zmiana w powszechności występowania cukrzycy – te kraje, gdzie dostępność cukru zwiększała się, zwiększała się też powszechność występowania cukrzycy, podczas gdy dostępność cukru zmniejszała się - powszechność występowania cukrzycy spadała.
Podczas gdy brak bezpośrednich dowodów przyczynowych, dane te pozwalają obiektywnie wyciągać wnioski. Cukier jest przyczyną występowania cukrzycy na świecie, nie zależnie od ilości spożywanych kalorii.
Badania zostały opublikowane w PlosOne
Powiązane artykuły: pacjenci z cukrzycą typu 2 mogą jeść owoce; orzechy, a zwłaszcza migdały pomagają zwalczyć cukrzycę typu 2. Rozwojowi cukrzycy typu 2 sprzyjają pestycydy i praca na zmiany.