newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Cukier powoduje szybsze starzenie się skóry

09.01.2012

Cukier nie tylko odpowiedzialny jest za dodatkowe kilogramy i częste wizyty u dentysty, ale także za przedwczesne zmarszczki

Badania opublikowane w listopadowym magazynie Age dowodzą, że spożycie dużych ilości cukru może prowadzić do przedwczesnego starzenia się skóry.

Duńscy naukowcy podzielili 569 zdrowych wolontariuszy na trzy grupy, w zależności od tego czy mieli niskie, średnie czy wysokie stężenie glukozy we krwi po spożyciu posiłku. Także do badań dołączeni zostali diabetycy, którzy mieli jeszcze większe stężenie glukozy we krwi.

Grupa 60 niezależnych obserwatorów przejrzała zdjęcia wolontariuszy i oceniła na ile lat wyglądają.  Nawet jeśli wzięło się pod uwagę inne czynniki oddziaływujące na wygląd takie jak sam wiek, palenie a także opalanie, to wyniki jasno pokazywały ze wysokie stężenie cukru we krwi sprawiało, że ludzie wyglądali staro.

Największy rozdźwięk między prawdziwym a domniemanym wiekiem wyniósł rok i  7 miesięcy (z przeciętnego 59.6 lat na 61.2 lata) pomiędzy tymi, którzy mieli najniższy poziom glukozy we krwi a diabetykami. Ale nawet pomiędzy grupami o najniższym i najwyższym poziomie glukozy, sędziowie orzekli, że uczestnicy wydawali się o rok starsi niż byli w rzeczywistości.

Podsumowując wzrost glukozy we krwi na litr o 0,18g przyczynia się do tego, że wydajemy się starsi o 5  miesięcy.

Przyczyną jest naturalny proces znany jako glikacji, w którym cukier zawarty w strumieniu krwi przyłącza się do protein tworząc tym samym szkodliwe nowe molekuły zwane końcowe produkty glikacji (advance glication end products) w skrócie AGE. Im więcej spożywamy cukrów tym więcej AGE produkuje ciało.

W wyniku ich przyrostu, AGE niszczą przyległe do nich proteiny na zasadzie efektu domina. Najbardziej narażone na szkodę są: kolagen i elastyna, włókna proteinowe, które odpowiedzialne są za sprężystość i elastyczność skóry. W rzeczywistości kolagen jest białkiem, który przeważa w ciele. Kiedy nastąpi jego uszkodzenie sprężysty kolagen i elastyna robią się suche i kruche, co prowadzi do zmarszczek i obwisłości.

Co więcej, AGE nie tylko atakują skórę, ale także pozostałe organy oraz tkanki, a także przyczyniają się do rozwoju cukrzycy.

Wg badań opublikowanych w British Journal of Dermatology w 2001 roku, efekt starzenia się zaczyna się już od około 35 roku życia i potem gwałtownie nasila się.

Jak możemy się chronić przed zmarszczkami?
Oprócz wykluczenia cukru z diety, jest parę rzeczy które mogą poprawić stan skóry:
- witaminy B1 i B6 są potężnymi sprzymierzeńcami w walce z AGE, dobrze poszukać jest ich w wysokiej jakości produktach ekologicznych takich jak
- uwaga na słońce, gdyż niechroniona skóra wystawiona na promieniowanie, narażona jest na wzrost AGEs
- papierosy, zanieczyszczenie środowiska
- antyoksydanty znane są z walki ze starzeniem się komórek; mają jej wysokiej jakości ekologiczne owoce (w tym niesiarkowane owoce suszone głównie suszone śliwki, ale także jagody i rodzynki)

suszona śliwka bio