Żywność GMO może powodować nadwrażliwość na gluten
W raporcie opublikowanym przez Institute for Responsible Technology czytamy, że żywność genetycznie modyfikowana może przyczynić się do wzrostu nadwrażliwości na gluten.
Z pozoru może się to wydawać niedorzeczne, gdyż pszenica (źródło glutenu) nie jest genetycznie modyfikowana. Inżynierii genetycznej podlegają natomiast m.in. kukurydza, bawełna, soja, ziemniak i rzepak.
Czynniki środowiskowe i nadwrażliwość na gluten
Gluten to białko występujące w pszenicy, życie i jęczmieniu. Nadwrażliwość na gluten może przybierać łagodną formę jak wzdęcia i gazy, ale również stany ostre (celiakia) mogą prowadzić do bardzo poważnych chorób autoimmunologicznych, włączając w to śmierć.
Co raz więcej ekspertów upatruje się we wzroście nadwrażliwości na gluten czynników środowiskowych, włączając w to żywność genetycznie modyfikowaną. Organizmy GM są modyfikowane w taki sposób, aby stały się odporne na środki ochrony roślin, których aktywnym czynnikiem jest glifosat (w efekcie czego toksyna glifosat przedostaje się do jedzenia). Jeśli idzie o kukurydzę, jest ona modyfikowana w taki sposób, aby produkowała środek owadobójczy - toksynę Bt. W efekcie taka „wzbogacona” o toksynę Bt kukurydza trafia na rynek w postaci płatków kukurydzianych, torillas, chrupek etc.
Dostępne badania sugerują, że glifosat, toksyna Bt oraz inne składowe GMO powiązane są z pięcioma objawami, które mogą inicjować lub nasilić zaburzenia związane z glutenem:
- przepuszczalność jelit (Bt toksyna jak wynika z badań z 2012 r. przebija nie tylko ścianki przewodów pokarmowych owadów, ale również robi dziurki w komórkach ludzkich)
- zaburzona równowaga na poziomie flory mikrobakteryjnej (glifosat jest nie tylko środkiem ochrony roślin, ale i potężnym antybiotykiem, który zabija wszelkie także te dobre bakterie)
- aktywacja systemu odporności i alergie
- problemy z trawieniem
- uszkodzenia ścianki jelit w przewodzie pokarmowym
Lekarze odradzają GMO
Potrzeba więcej badań, aby jednoznacznie odpowiedzieć sobie na pytanie: czy GMO powoduje nadwrażliwość na gluten. Niemniej jednak już teraz specjaliści pracujący z pacjentami nadwrażliwymi na gluten zalecają wyłącznie z diety żywności GMO, a wręcz przejście na żywność ekologiczną. Pacjenci po wyeliminowaniu z diety żywności GMO zaobserwowali znaczną poprawę. Internistka Emily Linder mówi: „Z doświadczenia wynika, że kiedy wyeliminujemy GMO w ramach profilaktyki nadwrażliwości na gluten, leczenie jest szybsze i bardziej kompleksowe. Uważam, że GMO przyczynia się do wzrostu nadwrażliwości na gluten wśród Amerykanów”
Kukurydza - niebezpieczna alternatywa?
Autorzy raportu zauważają niestety takie zjawisko, że osoby w celu uniknięcia glutenu zaczynają jeść więcej GMO. Dzieje się tak dlatego, że częstym zamiennikiem pszenicy stają się produkty z kukurydzy, która w USA w 88% jest genetycznie modyfikowana.
Obecnie nadwrażliwych na gluten jest już 18 mln Amerykanów i liczba ta stale rośnie. Jest to dodatkowy dowód na to, że za nadwrażliwość na gluten odpowiedzialne są już nie tylko czynniki genetyczne, ale i środowiskowe (nadwrażliwość na gluten pojawia się w późniejszym wieku).
Źródło