Błonnik zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia i oddechowego oraz infekcji. Wybierając dietę naturalnie bogatą w błonnik przyczyniamy się do polepszenia stanu zdrowia.
Takie wnioski płyną z badań przeprowadzonych przez badaczy amerykańskich opublikowanych w Archives of Internal Medicine. Naukowcy prowadzili badania w klinkach, gdzie porównywali wpływ diety bogatej w błonnik na całkowitą śmiertelność i śmiertelność wywołaną określonymi czynnikami.
W ciągu 9 lat zmarło tam 20 126 mężczyzn i 11 330 kobiet. Dieta bogata w błonnik powiązana była ze znacznie mniejszym ryzykiem śmierci u obu płci. Błonnik obniżył także śmiertelność wywołaną chorobami układu krążenia i oddechowego a także infekcjami.
Błonnik pochodzący ze zbóż, ale już nie z innych źródeł, był w dużym stopniu odwrotnie skorelowany z całkowitą śmiertelnością i śmiertelność wywołaną określonymi czynnikami u obu płci.
Bogate źródło błonnika stanowią ziarna zbóż i płatki z pełnego przemiału, a także owoce i warzywa
Źródło
Archives of Internal Medicine