newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Dieta bogata w błonnik przedłuża życie

04.04.2012

Błonnik zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia i oddechowego oraz infekcji. Wybierając dietę naturalnie bogatą w błonnik przyczyniamy się do polepszenia stanu zdrowia.

Takie wnioski płyną z badań przeprowadzonych przez badaczy amerykańskich opublikowanych w Archives of Internal Medicine. Naukowcy prowadzili badania w klinkach, gdzie porównywali wpływ diety bogatej w błonnik na całkowitą śmiertelność i śmiertelność wywołaną określonymi czynnikami.

W ciągu 9 lat zmarło tam 20 126 mężczyzn i 11 330 kobiet. Dieta bogata w błonnik powiązana była ze znacznie mniejszym ryzykiem śmierci u obu płci. Błonnik obniżył także śmiertelność wywołaną chorobami układu krążenia i oddechowego a także infekcjami.

Błonnik pochodzący ze zbóż, ale już nie z innych źródeł, był w dużym stopniu odwrotnie skorelowany z całkowitą śmiertelnością i śmiertelność wywołaną określonymi czynnikami u obu płci.

Bogate źródło błonnika stanowią ziarna zbóż i płatki z pełnego przemiału, a także owoce i warzywa

Źródło

Archives of Internal Medicine