newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Dieta na późne lato wg TMC

28.08.2013

Dieta na późne lato wg tradycyjnej medycyny chińskiej to przede wszystkim ziarna zbóż, strączkowe i słodkie warzywa wzmacniające centrum

Dietę późnego lata powinny reprezentować pokarmy harmonizujące centrum ( Śledziona - Żołądek) – pokarmy słodkie, żółte, kształtu okrągłego oraz te mające korzystny wpływ na centrum. Dieta na późne lato powinna zawierać:

- ze zbóż: proso (kasza jaglana), słodki ryż, ryż, amarantus, quinoa,

- ze strączkowych: groch, ciecierzyca, soja, fasolka szparagowa, 

- z warzyw: kukurydza, marchew, dynia, ziemniaki, słodkie ziemniaki, 

- z orzechów:  włoskie, ziemne, pinii, kokosowe, pestki dyni i słonecznika

- a z owoców: suszone śliwki, rodzynki, daktyle i morele. 

W trakcie przygotowania nie należy przesadzać z przyprawami, a dania powinny być proste. 

Późne lato to również najlepszy czas na przeprowadzanie kuracji oczyszczających, by jak najlepiej przygotować się do zimy. Można tutaj wykorzystać moc monodiet zbożowych, np. z ryżu, a także kuracji oczyszczającej śliwką umeboshi. Monodiety nie powinny być zbyt długie, 3 dni w zupełności wystarczą, podczas gdy kuracja śliwką umeboshi powinna trwać około 5 tygodni (przy czym nie ma tu większych restrykcji żywieniowych), oprócz tych aby nie zakwaszać organizmu kawą, czarną herbatą, cukrem, alkoholem i nadmiarem mięsa.

Powiązane treści: Zdrowotne właściwości orzechów potwierdzoneRodzynki obniżają ciśnienie krwiRyż słodki