Dieta na późne lato wg tradycyjnej medycyny chińskiej to przede wszystkim ziarna zbóż, strączkowe i słodkie warzywa wzmacniające centrum
Dietę późnego lata powinny reprezentować pokarmy harmonizujące centrum ( Śledziona - Żołądek) – pokarmy słodkie, żółte, kształtu okrągłego oraz te mające korzystny wpływ na centrum. Dieta na późne lato powinna zawierać:
- ze zbóż: proso (kasza jaglana), słodki ryż, ryż, amarantus, quinoa,
- ze strączkowych: groch, ciecierzyca, soja, fasolka szparagowa,
- z warzyw: kukurydza, marchew, dynia, ziemniaki, słodkie ziemniaki,
- z orzechów: włoskie, ziemne, pinii, kokosowe, pestki dyni i słonecznika
- a z owoców: suszone śliwki, rodzynki, daktyle i morele.
W trakcie przygotowania nie należy przesadzać z przyprawami, a dania powinny być proste.
Późne lato to również najlepszy czas na przeprowadzanie kuracji oczyszczających, by jak najlepiej przygotować się do zimy. Można tutaj wykorzystać moc monodiet zbożowych, np. z ryżu, a także kuracji oczyszczającej śliwką umeboshi. Monodiety nie powinny być zbyt długie, 3 dni w zupełności wystarczą, podczas gdy kuracja śliwką umeboshi powinna trwać około 5 tygodni (przy czym nie ma tu większych restrykcji żywieniowych), oprócz tych aby nie zakwaszać organizmu kawą, czarną herbatą, cukrem, alkoholem i nadmiarem mięsa.
Powiązane treści: Zdrowotne właściwości orzechów potwierdzone; Rodzynki obniżają ciśnienie krwi; Ryż słodki