Dieta typu zachodniego powiązana jest z przedwczesną śmiercią i jakością życia w wieku podeszłym
Nie od dziś wiadomo, że dieta wywiera ogromny wpływ na zdrowie. Badania dotyczące wpływu diety na pewnego rodzaju choroby związane z wiekiem są szeroko zakrojone. Niemniej jednak francuscy naukowcy zastosowali bardziej holistyczne podejście. Okazało się, że dieta typu zachodniego (charakteryzująca się wysokim spożyciem pożywienia smażonego i słodkiego, przetworzonej żywności, czerwonego mięsa, rafinowanych zbóż oraz nabiału o wysokiej zawartości tłuszczu) przyczynia się do przedwczesnej śmierci.
Naukowcy badali w jakim stopniu dieta wprowadzona w średnim wieku, przy użyciu wzorów dietetycznych Alternative Healthy Eating Index (AHEI) (Alternatywny Czynnik Zdrowego Jedzenia), powiązana jest z fenotypem starzenia.
Dieta w oparciu o AHEI, wykorzystuje piramidę żywieniową zaproponowaną przez naukowców z Harvardu. Nowa dieta to przede wszystkim duża ilość warzyw, owoców, zbóż, zdrowych wysokiej jakości tłuszczy roślinnych i ryb.
Badania zostały opublikowane w Amercian Journal of Medicine
Naukowcy przebadali 5350 dorosłych w wieku 51-53 lata. Badania trwały średnio 16 lat. Informacja na temat śmiertelności, chorób przewlekłych i funkcjonowania pochodziły z danych szpitalnych, rejestrów i prześwietleń zbieranych co 5 lat, które potem zostały użyte do stworzenia 5 dalszych kategorii: idealnego starzenia się (bez chorób przewlekłych i wysoka sprawność fizyczna, umysłowa i kognitywna), incydent związany z chorobami układu krążenia nie prowadzący do zgonu śmierć na skutek chorób układu krążenia, śmierć nie będąca następstwem chorób układu krążenia i normalne starzenie się.
Po 16 latach normalne starzenie się stało się udziałem 73,2% badanych, a idealne starzenie się - 4%. 2,8% zmarło na skutek chorób układu krążenia, a 12,7% zmarło z innych przyczyn. 7,3% miało incydent związany z chorobami układu krążenia.
Niskie AHEI powiązane zostało ze zwiększeniem ryzyka śmierci z powodów krążeniowych i pozakrążeniowych. Na dodatek szanse uczestników przebywających na diecie „typu zachodniego” na osiągnięcie idealnego starzenia się, zmniejszały się, niezależnie od innych prozdrowotnych działań.