Fasola mung w tradycyjnej medycynie chińskiej jest bardzo popularnym środkiem na zatrucia oraz usuwanie gorąca.
Dlatego Chińczycy spożywają w upalne miesiące wywar z fasoli mung. Fasola mung jest również używana do produkcji makaronów, krakersów, ryżowych ciasteczek, deserów, a także win. Fasola mung jest popularna w formie kiełków, szczególnie na wiosnę.
Fasola mung w tradycyjnej medycynie chińskiej uważana jest za lek na zatrucia, stosuje się ją w różnego rodzaju alergiach przejawiających się w postaci wyprysków, krost, wysypki skórnej z powodu gorąca oraz obrzęków.
Na wiosnę można spożywać fasolę mung w postaci kiełków – kiełki fasoli mung usuwają toksyny z organizmu, działają alkalizująco i wyprowadzają gorąco. W przypadku osób niedoborowych, z osłabionym Qi, cierpiących wskutek zimna (np. wegetarianki o zimnych kończynach) zaleca się lekkie sparzenie kiełków, wówczas kiełki, które są zimne z natury, nie są już tak przykre, a organizm może cieszyć się pozytywnymi efektami kuracji kiełkami.
Wg medycyny chińskiej fasola mung jest silnie ochładzająca więc stosujemy ją raczej w ciepłe dni, lub dodajemy do niej ogrzewających przypraw.
Powiązane artykuły: Dieta bogata w strączkowe zapobiega syndromowi metabolicznemu; Strączkowe pomagają pozbyć się tłuszczu z brzucha.