newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Fruktoza powoduje choroby układu krążenia!

16.02.2012

Spożycie produktów słodzonych syropem kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy może powodować otyłość i choroby serca.

W badaniach kontrolnych udowodniono, że picie napojów słodzonych fruktozą powoduje podwyższenie poziomu L.D.L. tzw. „złego cholesterolu” i trójglicerydów (tłuszcze proste) u otyłych uczestników eksperymentu. Natomiast nie zanotowano takiej zależności w grupie, która piła napoje słodzone glukozą. Zarówno L.D.L. jak i trójglicerydy powiązane są ze wzrostem ryzyka chorób wieńcowych.

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego podzielili 32 otyłych ochotników na dwie grupy, z których jedna piła napoje słodzone fruktozą, a druga – glukozą przez 10 tygodni. Potem pacjenci kontynuowali dietę zaleconą przez naukowców wraz z przypisanymi im napojami.
Wyniki badań były jednoznaczne: u pacjentów, którzy pili napoje słodzone fruktozą, zanotowano wzrost poziomu trójglicerydów i L.D.L.

Mimo, że w obu grupach odnotowano umiarkowane przybranie na wadze, to u ochotników pijący fruktozę nastąpił przyrost tłuszczu w okolicach brzucha, który powszechnie łączy się ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia.

Dr Peter J. Havel, zajmujący się dietetyką na Uniwersytecie Kalifornijskim, podkreśla, że nie należy teraz zacząć unikać owoców, gdyż zawierają one niewielkie ilości fruktozy, za to mają wiele pozytywnych dla zdrowia składników odżywczych.

Więcej na temat badań

http://www.nytimes.com/2009/04/23/health/23sugar.html