newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Len lepszy niż olej lniany

29.12.2013

Len w odróżnieniu od oleju lnianego to nie tylko bogactwo kwasów omega-3, ale również błonnika i lignan

Omega-3

Od jakiegoś czasu panuje moda na picie oleju lnianego. Olej lniany jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega 3, które mają właściwości przeciwzapalne i oddziaływają korzystnie na układ nerwowy (w tym mózg) oraz choroby wieńcowe. O ile wzbogacanie diety w zdrowe kwasy linolenowe (omega 3) jest bardzo ważne dla zdrowia, o tyle nie należy poprzestawać na samym oleju lnianym. Olej lniany jak każde inny produkt nie stanowiący całości pokarmowej, jest o wiele uboższy od samej rośliny, z której olej lniany się pozyskuje, czyli lnu.

Lignany

Len (siemię lniane) jest bardzo odżywczą rośliną, która oprócz wspomnianych już kwasów omega-3, bogata jest w lignany i błonnik. To właśnie dzięki diecie bogatej w lignany, naturalnie występujące w lnie hormony roślin, u kobiet w okresie postmenopauzalnym spada ryzyko śmierci z powodu raka piersi niepowiązanego z hormonami. Inne badania przeprowadzone w klinice Mayo sugerują, że spożycie lignan w postaci całego lnu zmniejsza liczbę i częstotliwość uderzeń gorąca u kobiet w okresie menopauzy.

Błonnik

Len, w odróżnieniu od oleju lnianego, zawiera również spore ilości błonnika, odpowiedzialnego za prawidłową pracę jelit i wymiatanie zanieczystości z organizmu, przez co zapobiega rakowi odbytu.

Len mielony

Przy stosowaniu lnu należy pamiętać, że len jest lepiej przyswajalny po zmieleniu. W trakcie mielenia lnu następuje rozbicie cząsteczek, dzięki czemu mamy łatwiejszy dostęp do cennych substancji. Spożywanie lnu w ziarenkach może sprawić, że siemię lniane pokona całą drogę przez układ pokarmowy w postaci niestrawionej, o czym można przekonać się w toalecie.

Bionica - Len brązowy bio 350g