Coraz więcej państw zajmuje się uprawą quino'i. Nie zmnienia to jednak faktu, że najlepsze ziarna pochodzą z jej ojczyzny położnej w Andach - Boliwii
Nie maleje boom na quinoę. Można ja spotkać nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w supermarketach, a nawet w wysokiej klasy restauracjach na całym świecie. Także w Polsce coraz więcej osób uczulonych na gluten sięga po te złote ziarno w poszukiwaniu bezpiecznej alternatywy.
Oryginalnie quinoa pochodzi z Andów, gdzie była podstawowym pożywieniem dla miejscowej ludności. Obecnie jej uprawą zajmują się inne państwa Ameryki Południowej, Stany Zjednoczone, a nawet niektóre państwa europejskie, Afryka i Australia.
Niemniej jednak to Bolwia jest źródłem pochodzenia tzw. Królewskiej Quinoa’i, która charakteryzuje się większymi ziarnami dzięki dostępowi do słońca i bogatym złożom minerałów pochodzącym ze słonej pustyni Uyuni.