Kobiety ciężarne przyjmujące selen oraz kwasy omega-3, rzadziej cierpią na depresję poporodową.
Badania przeprowadzone przez Kanadyjskich naukowców donoszą, że ważnym czynnikiem zwalczania depresji poporodowej jest selen. Badania zostały opublikowane w BMC Pregancy & Childbirth.
Kanadyjczycy przeprowadzili badania na grupie 475 kobiet w trakcie ciąży i po porodzie. Naukowcy monitorowali samopoczucie kobiet i przyjmowane suplementy diety w każdym trymestrze i 12 tygodni po porodzie.
Kobiety, które otrzymywały więcej mikroelementów podczas ciąży, rzadziej cierpiały na depresję poporodową, zwłaszcza wtedy, gdy suplement zawierał selen i kwas omega-3.
Inne badania przeprowadzone wśród Iranek, także wskazują na związek między selenem a depresją poporodową. Również tutaj podzielono kobiety na dwie grupy: jednej grupie podawano selen, drugiej – placebo. Kobiety, które otrzymywały selen, rzadziej cierpiały na depresję poporodową.
Selen
Selen jest przeciwutleniaczem, który bierze także udział w regulacji funkcji gruczołu tarczycy i systemu immunologicznego. Podnosi libido i łagodzi objawy menopauzy. Ponadto selen jest niezbęny do prawidłowego rozwoju płodu.
Należy jednak pamiętać, że najbezpieczniejszym źródłem selenu są produkty naturalne, a jeszcze lepiej kiedy pochodzą z upraw ekologicznych. Poza tym nie wszystkie suplementy polecane dla kobiet w ciąży zawierają selen.
Produktem najbardziej obfitującym w selen są orzechy brazylijskie (30-31700 mcg/kg, inne źródła wskazują nawet 2000-20000 mcg/kg*).
Do pozostały produktów zawierających selen zaliczamy: pestki słonecznika, tuńczyka, owoce morza i ryby, wątróbkę, zarodki pszenicy, ryż brązowy, cebulę oraz warzywa uprawiane na glebie zawierającej selen.
Należy pamiętać, że rozłożenie selenu w glebie i wodzie jest różne w różnych regionach świata, stąd jego zawartość w podobnych produktach może ulec zmianie. Polska należy do regionów ubogich w ten pierwiastek.
Rekomendowana dzienna dawka selenu dla kobiet wynosi 55 mcg, dla ciężarnych 60 mcg, a karmiących 70 mcg.
* Parekh P. P., J. Food Comp. Anal., 2008