Amerykańscy naukowcy z Harvard School of Public Health przebadali związek między spożyciem orzechów włoskich a występowaniem cukrzycy typu 2 wśród kobiet. W tym celu przez 10 lat monitorowali zachowania żywieniowe 140 tys. kobiet w wieku 35-77 lat nie mających cukrzycy, chorób układu krążenia, lub nowotworów.
Co 4 lata badano spożycie orzechów włoskich oraz innych orzechów przy pomocy kwestionariuszy. W tym czasie udokumentowano 5930 przypadków zachorowań na cukrzycę typu 2. Badania zostały opublikowane w Journal of Nutrition
Po wzięciu pod uwagę takich czynników jak zawartość tłuszczu w ciele oraz waga, okazało się, że kobiety, które regularnie jadły orzechy, a w szczególności orzechy włoskie, rzadziej chorowały na cukrzycę typu 2. W przypadku kobiet spożywających orzechy włoskie od 1 do 3 razy miesięcznie, ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 spadło o 4%; w przypadku kobiet spożywających orzechy włoskie raz w tygodniu, ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 spadało o 13%; natomiast w przypadku kobiet spożywających orzechy włoskie 2 razy w tygodni, ryzyko zachorowania cukrzycy typu 2 obniżyło się aż o 24%.
Jedna porcja orzechów w badaniach wynosiła 28 g.
Naukowcy stwierdzili: „Wyniki badań pokazują, że większe spożycie orzechów włoskich powiązane jest ze znacznym obniżeniem ryzyka cukrzycy typu 2 u kobiet”.
Nie są to jedyne badania wskazujące na związek między orzechami a cukrzycą typu 2. Również same migdały obniżają ryzyko cukrzycy typu 2.Oprócz tego warto pamiętać, że orzechy włoskie zwięszają poziom hormonu szczęścia, wspomagają walkę z rakiem piersi, zmniejszają ryzyko chorób wieńcowych i podnoszą jakość spermy.
Bionica - Orzechy włoskie bio