newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Orzechy włoskie poprawiają zdolność uczenia się

08.10.2013

Od dawna orzechom włoskim przypisuje się wysokie walory zarówno odżywcze jak i zdrowotne. Orzechy włoskie poprawiają samopoczucie, jakość nasienia, mogą hamować rozwój raka piersi, cukrzycy typu 2 i chorób wieńcowych.

Orzechy włoskie bogate są w zdrowe kwasy omega – 3, które mają ogromny wpływ na układ nerwowy, w tym na funkcjonowanie mózgu. Już samym swoim kształtem orzech włoski przypomina mózg.

Badania przeprowadzone przez pakistańskich naukowców z Uniwersytetu w Karaczi zostały opublikowane w PubMed.

Naukowcy chcieli przyjrzeć się jaki wpływ orzechy włoskie wywierają na uczenie się i zapamiętywanie u szczurów. Przy okazji monitoringu spożycia orzechów włoskich, naukowcy monitorowali również spożywanie samego jedzenia.

Szczury zostały podzielone na dwie grupy, z czego jedna spożywała orzechy włoskie, a druga nie. Eksperyment trwał 28 dni. Po tym okresie pamięć i zdolność do uczenia się szczurów, które dodatkowo spożywały orzechy włoskie, znacznie poprawiła się w porównaniu do grupy kontrolnej, która nie dostawała orzechów włoskich. Co więcej, szczury z grupy badanej, zaczęły też mniej jeść, podczas gdy tempo wzrostu w obu grupach było porównywalne.

Analiza monoamin mózgu pokazała zwiększony poziom serotonin u szczurów spożywających orzechy włoskie. 

Odkrycie sugeruje, że orzechy włoskie wywierają wpływ na metabolizm 5-HT mózgu

Powiązane treści: Orzechy włoskie zapobiegają popuszczaniu, suchemu kaszlowi i odżywiają mózg