newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Pestycydy powiązane z ADHD u dzieci

18.08.2012

Naukowcy zalecają rodzicom kupowanie żywności ekologicznej by chronić je przed szkodliwym działaniem pestycydów.

Pestycydy powszechnie występujące w jedzeniu oraz obecne w domach, przyczyniają  się do wzrostu ryzyka rozwoju ADHD (attention deficyt hyperactivity disorder) u dzieci, donoszą badania opublikowane w czasopismie Pediatrics.

Kanadyjscy naukowcy zebrali dane pochodzące od 1 140 dzieci amerykańskich uczestniczących w ankiecie przeprowadzonej przez the United States Centers for Disease Control and Prevention, włączając w to obecność pestycydów w moczu. Odkryli, że 119 dzieci spełniało kryteria ADHD.

U dzieci, u których wykryto większy poziom rozpadu neurotoksycznego produktu pestycydów fosforoorganicznych, dwukrotnie częściej wykrywano ADHD. 

Związki fosforoorganiczne pierwotnie były używane w wojnie chemicznej podczas II wojny światowej. Powszechnie wiadomo, że są toksyczne dla systemu nerwowego, a wg WHO są jednym z najbardziej szkodliwych pestycydów dla zwierząt kręgowych.

Istnieje około 40 fosforoorganicznych pestycydów, takich jak malation, zarejestrowanych w Stanach Zjednoczonych, donoszą naukowcy w czasopiśmie Pediatrics.

Ekspert ds. zdrowia publicznego i pediatra Phil Landrigan z Mount Sinai School of Medicine in New York City twierdzi, że dla wielu z nas dieta jest głównym źródłem dostępu pestycydów. „Udowodniono, że u ludzi, którzy przeszli na żywność ekologiczną zmniejszył się poziom pestycydów w moczu o 85-90%” 

Naukowcy wywnioskowali, że rodzice powinni kupować żywność ekologiczną dla dzieci by uchronić je przed szkodliwym działaniem pestycydów.

Wiele innych badań podkreśla, że kobiety, które planują ciążę, przynajmniej na 6 miesięcy przed poczęciem powinny zacząć spożywać żywność ekologiczną.