Ftalany, związki chemiczne popularnie występujące w substancjach nawilżających, lakierach do paznokci, mydłach, lakierach do włosów i perfumach, a także folii do pakowania żywności, mogą przyczynić się do rozwoju cukrzycy
W badaniach opublikowanych w Environemental Health Perspective naukowcy z Brigham Women’s Hospital przeanalizowali zawartość ftalanów w moczu 2 350 kobiet amerykańskich w wieku od 20 do 80 lat. Odkryli, że u kobiet z podniesionym poziomem ftalanów w moczu ryzyko cukrzycy jest większe.
W szczególności odkryli, że:
- u kobiet z najwyższym poziomem związków ftalanu monobenzylu i ftalanu mono-isobutylu ryzyko rozwoju cukrzycy było dwukrotnie wyższe niż u kobiet z najniższym poziomem tych związków
- u kobiet z wyższym niż średnia poziomem ftalanu mono-(3-karboksypropylu) ryzyko cukrzycy wzrastało średnio o 60%
- u kobiet z umiarkowanie wysokim poziomem związków ftalanu mono-n-butylu i ftalany di-(2-etyloheksylu) ryzyko cukrzycy wzrosło średnio o 70% .
Ftalany są nie tylko składnikiem kosmetyków, ale również powszechnie używane są w klejach, elektronice, zabawkach, sprzęcie medycznym, foli do pakowania żywności oraz innych produktach.
Folia, w którą pakowana jest żywność Bionica, nie zawiera szkodliwych dla zdrowia ftalanów.
Związek między cukrzycą a ftalanami potwierdzają także badania szwedzkich naukowców, a także badania przeprowadzone na grupie kobiet meksykańskich.
Źródło