newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Popularne kosmetyki zwiększają ryzyko cukrzycy

21.09.2013

Ftalany, związki chemiczne popularnie występujące w substancjach nawilżających, lakierach do paznokci, mydłach, lakierach do włosów i perfumach, a także folii do pakowania żywności, mogą przyczynić się do rozwoju cukrzycy

W badaniach opublikowanych w Environemental Health Perspective naukowcy z Brigham Women’s Hospital przeanalizowali zawartość ftalanów w moczu 2 350 kobiet amerykańskich w wieku od 20 do 80 lat. Odkryli, że u kobiet z podniesionym poziomem ftalanów w moczu ryzyko cukrzycy jest większe.

W szczególności odkryli, że:

-  u kobiet z najwyższym poziomem związków ftalanu monobenzylu i ftalanu mono-isobutylu ryzyko rozwoju cukrzycy było dwukrotnie wyższe niż u kobiet z najniższym poziomem tych związków

-  u kobiet z wyższym niż średnia poziomem ftalanu mono-(3-karboksypropylu) ryzyko cukrzycy wzrastało średnio o 60%

- u kobiet z umiarkowanie wysokim poziomem związków ftalanu mono-n-butylu i ftalany di-(2-etyloheksylu) ryzyko cukrzycy wzrosło średnio o 70% .

Ftalany są nie tylko składnikiem kosmetyków, ale również powszechnie używane są w klejach, elektronice, zabawkach, sprzęcie medycznym, foli do pakowania żywności oraz innych produktach.

Folia, w którą pakowana jest żywność Bionica, nie zawiera szkodliwych dla zdrowia ftalanów.

Związek między cukrzycą a ftalanami potwierdzają także badania szwedzkich naukowców, a także badania przeprowadzone na grupie kobiet meksykańskich.

Źródło

Daily Mail