newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Produkty fermentowane obniżają „zły” cholesterol

04.01.2013

Badania przeprowadzone na 60 osobowej grupie sugerują, że spożycie probiotyku Lactobacillus plantarum zmniejsza poziom cholesterolu.

Uczestników badań podzielono na dwie grupy: grupa badana otrzymywała dziennie 120 miliardów żywych szczepów Lactobacillus, podczas gdy grupa kontrolna tylko placebo. 

Po 12 tygodniach naukowcy zauważyli spadek poziomu cholesterolu o 13,6% w grupie badanej. W grupie kontrolnej nie odnotowali takiego spadku.

Uczestnicy zostali również podzieleni na grupy o najwyższym i najniższym poziomie cholesterolu. W grupie o najwyższym, początkowym poziomie cholesterolu, która spożywała bakterię Lactobacillus plantarum, badacze odnotowali spadek o 17,4% całkowitego cholesterolu i 15,6% utlenionego (tzw. złego) cholesterolu LDL, w porównaniu z grupą kontrolną. 

W grupie o niskim poziomie cholesterolu odnotowano tylko redukcję całkowitego cholesterolu o 9,4%. 

Utlenianie cholesterolu LDL prowadzi do pojawienia się skrzepów w ściankach tętnicy, co może doprowadzić do chorób serca i udaru.

Probiotyki, użyte w tym badaniu, można znaleźć w tradycyjnej polskiej kuchni, w postaci: kiszonej kapusty, kiszonych ogórków i buraków, a także serwatce.