newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Proso - jedno z najstarszych zbóż

05.09.2011

Proso zaliczane jest do starożytnych zbóż i liczy sobie bagatela 10 tysięcy lat. Już w księdze Ezechiela wymieniane było jako składnik do wypieku chleba, a w starożytnych Chinach swą popularnością wyprzedzał nawet ryż. Współcześnie proso jest popularnym zbożem od Chin po Japonię, poprzez Indie aż do Afryki i Europy.

Tradycyjna medycyna chińska zaleca proso, gdyż reguluje poziom cukru we krwi oraz przy problemach z trzustką. Zachodnia nauka chwali je za wysoki poziom protein (11%), dużą zawartość witaminy B, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, fosforu oraz potasu. Ponadto zawiera lecytynę i rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą zbawienny leczniczy wpływ na stawy. Proso polecane jest również dla ludzi pozostających na diecie bezglutenowej, gdyż nie zawiera glutenu.

Proso powszechnie występuje u nas pod postacią kaszki jaglanej, która warto stosować przy wyziębieniu organizmu. Należy do najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych. Jest przy tym bardzo dobrym produktem energetycznym (ponad 350 kcal/100 g), zaś zawartość skrobi wynosi około 65%. Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza, warto więc włączyć ją do diety, szczególnie jeśli nasz jadłospis obfituje w pokarmy kwasotwórcze, do których należą produkty pochodzenia zwierzęcego, a także inne produkty zbożowe, pieczywo i cukier. Reasumując, jest wspaniałym źródłem aminokwasów i krzemu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania tkanki kostnej i łącznej. Wspomaga proces trawienia i utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

Kaszka jaglana doskonale nadaje się jako posiłek śniadaniowy, wówczas z odrobiną owoców suszonych lub świerzych jabłek czy gruszek uzyskuje słodkawy smak. Może również zastąpić tradycyjne zboża w głównych daniach lub jako zdrowy wypełniacz w zupach i potrawkach, zaś grubo mielone dodaje się do ciasta na płaskie chlebki. W postaci kleiku jest najzdrowszym posiłkiem w wielu chorobach, łącznie z przeziębieniem.