Badania opublikowane w PubMed pokazują, że komórki raka czerniaka złośliwego stają się bardziej podatne na działanie naświetlania, jeśli wcześniej zostały potraktowane resweratrolem .
Resweratrol to bardzo skuteczny przeciwutleniacz występujący m. in. w winogronach (zwłaszcza w skórce), czerwonym winie, czarnej porzeczki, morwy, owocu grantu i orzeszkach ziemnych, który wykazuje silne właściwości przeciwzapalne oraz antygrzybiczne. To prawdopodobnie dzięki resweratrolowi zawartemu w czerwonym winie, Francuzi dłużej żyją w porównaniu z resztą Europejczyków, mimo niezbyt zdrowej diety.
Badania zostały przeprowadzone na Uniwersytecie w Missouri. Naukowcy odkryli, że jeśli potraktują raka samym resweratrolem, to zniszczeniu ulega 44% komórek rakowych. Natomiast jeśli raka potraktowano zarówno resweratrolem jak i naświetlaniem, to ginęło 65% komórek rakowych.
Przeciwutleniacze wyłapują szkodliwe wolne rodniki, które uszkadzają zdrowe komórki i są odpowiedzialne m. in. za przedwczesne starzenie się, stany zapalne oraz choroby nowotworowe.
Powiązane treści:Zielona herbata zmniejsza ryzyko nowotworów; Fasola czarna zapobiega przedwczesnemu starzeniu; Truskawki i jagody zapobiegają degeneracji mózgu – dzięki flawonoidom!; Skrobia kuzu na migrenę i wysokie ciśnienie; Owoce zmiejszają ryzyko cukrzycy typu 2; Suszone śliwki zwalczają wolne rodniki