newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Quinoa - pozbawiona glutenu alternatywa dla zbóż

30.01.2012

Wraz ze wzrostem otyłości i chorób cywilizacyjnych, coraz częściej świadomi konsumenci kierują się w stronę zdrowych i naturalnie smacznych produktów. Quinoa, która dodatkowo nie zawiera glutenu za to duże ilości białka, staje się naturalnym wyborem.

Świadomi potrzeb swojego organizmu konsumenci, coraz częściej wybierają zdrowe, ekologiczne produkty. Bywa tak, że z powodu alergii i nietolerancji pokarmowych, nie mogą się cieszyć w pełni bogactwem zbóż, jakie ofiaruje natura.

Niemniej jednak wśród zbóż, jest pare odmian niezawierających glutenu. Quinoa z całą pewnością wpisuje się w ten trend. Quinoa jest kompletnym i bogatym w składniki odżywcze zbożem, które doskonale nadaje się na pozbawione glutenu posiłki, a w wersji płatków - śniadania.

Quinoa wg medycyny chińskiej rozgrzewa i wzmacnia całe ciało. W porównaniu z innymi zbożami posiada największą zawartość białka, zawiera też więcej wapnia niż mleko i najwięcej tłuszczów spośród wszystkich zbóż. Białko quinoa jest uważane za pełnowartościowe z powodu zawartości wszystkich ośmiu aminokwasów, niezbędnych do rozwoju komórek. Quinoa stanowi bogate źródło żelaza, fosforu, witaminy E i witamin z grupy B.

Polecana szczególnie dla kobiet w ciąży i okresie karmienia.

Bionica - Płatki quinoa bio 300g