newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Quinoa bogactwo aminokwasów w jednym ziarenku

14.07.2013

Quinoa to niby-zboże od 4 tys. lat z powodzeniem uprawiana w Andach.

Quinoa (wymawiaj „kin - ła”), która tak naprawdę nie jest zbożem i bliżej jej jest do szpinaku czy buraków (ten sam barwnik, co w burakach nadaje jej szkarłatnego koloru), jest popularna ze względu na swoje ziarna. Ziarna quinoa zawierają bowiem wszystkie potrzebne proteiny, a także są dobrym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także kwasów omega-3 oraz kwasów alfa-linolenowych.

Quinoa zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, a w szczególności lizynę - aminokwas, który odgrywa ważną rolę we wzroście i odbudowie tkanek. Oprócz tego quinoa jest źródłem żelaza, wapnia i fosforu.

Ponadto quinoa jest bogatym źródłem witam z grupy E oraz dwóch flawonoidów (przeciwutleniaczy) kwercetyny i kaempferolu w stężeniu porównywalnym do występującego w jagodach takich jak żurawina.

Same liście quinoa choć trudno dostępne są jadalne i nadają się do przyrządzania sałatek.

Co najważniejsze quinoa nie zawiera glutenu więc może być śmiało używana przez osoby z nietolerancją na gluten lub celiakią. Ziarno quinoa gotuje się i używa podobnie jak ryż. Jeśli komuś wydaje się ona trochę gorzkawa to można ją mieszać w proporcji 1:1 z ryżem.

Ziarna quinoa występują w kolorze jasnożółtym, czerwonym i czarnym.