Z badań przeprowadzonych w Holandii wynika, że spożywanie roślin o białym miąższu zmniejsza ryzyko udaru mózgu. Nie oznacza to jednak, że mamy zapomnieć o reszcie warzyw i owoców.
Holenderscy badacze odpowiedzialni za przebadanie ponad 20.000 ludzi na przestrzeni 10 lat, przyznają, że nie wiedzą dlaczego spożycie jabłek, gruszek, bananów i kalafiorów zmniejsza ryzyko udaru o 52%.
Na początku badani zostali poproszeni o wypełnienie kwestionariusza dotyczącego stylu życia i przyzwyczajeń żywieniowych. Po analizie tej informacji i śledzeniu stanu ich zdrowia, naukowcy odkryli korelację między kolorem roślin a ryzykiem udaru.
Okazało się, że zwiększenie spożycia białego miąższu o 25g dziennie zmniejszało zagrożenie udarem mózgu o 9%. Nie odnotowali podobnej zależności w przypadku zielonych, żółto-pomarańczowych i czerwono-purpurowych warzyw i owoców.