newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS)

05.09.2017
Syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS)

Nie każdy jeszcze wie o tym, że w większości kupowanych produktów spożywczych jest zawarty ten tajemniczy składnik. Występuje on niemal wszędzie: w jogurtach, keczupie, sokach owocowych, batonikach, płatkach śniadaniowych, a nawet w wędlinach. Środek ten początkowo otrzymywany ze skrobi ziemniaczanej, obecnie niemal zupełnie wytwarzany jest z kukurydzy, która bardzo często pochodzi z upraw modyfikowanych genetycznie. W latach 60-tych, z powodu zwiększenia zachorowań na otyłość wśród młodych ludzi stał się on „panaceum” – wypierając z przemysłu przetwórczego biały cukier. Oczywiście dla producentów atutem stał się czynnik ekonomiczny - syrop glukozowo-fruktozowy jest o wiele tańszy do wyprodukowania niż cukier z buraka cukrowego, a dodatkowo dzięki swojej płynnej postaci, można go było stosować bez konieczności uprzedniego rozpuszczania. Grając na nieświadomości konsumenckiej, HFSC zaczęto stosować także w produktach oznaczanych jako „fit”, „naturalny” a nawet w żywności przeznaczonej dla dzieci. W tej chwili syrop glukozowo-fruktozowy najczęściej możemy spotkać w:

- mleku zagęszczonym, napojach mlecznych, lodach;

- napojach owocowych, nektarach;

- napojach energetyzujących i izotonicznych;

- konserwach rybnych i sałatkach;

- jogurtach, dżemach, serkach homogenizowanych;

- wędlinach;

- keczupie, musztardzie i frytkach;

- płatkach śniadaniowych, batonikach;

- napojach gazowanych, mrożonej herbacie, likierach i tonikach;

- piernikach, ciastach;

Niestety, poza pożądanymi właściwościami chemicznymi, syrop posiada jeszcze listę cech, które bardzo negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Wszystko rozgrywa się w naszej wątrobie, która może sobie nie poradzić z nadmierną ilością fruktozy. Fruktoza przyczynia się do mniejszej niż w przypadku glukozy "odpowiedzi glikemicznej" organizmu na podanie cukru, w tym mniejszej produkcji insuliny i leptyny. Mówiąc w skrócie, może to prowadzić do powstania insulinooporności, nadwagi i otyłości, a w dalszej perspektywie także cukrzycy typu 2.

Co jeszcze nam grozi przez nadmierne spożywanie syropu glukozowo-fruktozowego:

  • nadwaga i otyłość, zwłaszcza w okolicy brzusznej - spożywanie fruktozy w nadmiernych ilościach „przestawia” metabolizm, powodując, że posiłek z dawką owej substancji odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej
  • cukrzyca typu 2 – HFCS przyczynia się do zwiększonego apetytu, powoduje wahania poziomu insuliny i glukozy, hamuje odczuwanie uczucia sytości, co prowadzi do insulinoodporności i w konsekwencji do rozwoju cukrzycy 
  • podwyższone ciśnienie krwi
  • zwiększone ryzyko chorób serca i układu krążenia
  • obniżenie poziomu dobrego cholesterolu i podwyższenie poziomy trójglicerydów
  • zaburzenia w gospodarce lipidowej 
  • obniża działanie systemu immunologicznego
  • występowanie zespołu jelita drażliwego
  • zmniejszony metabolizm miedzi

Idąc do sklepu i wkładając do koszyka jakiekolwiek produkty spożywcze, zwróć uwagę na ich skład – czytaj etykiety! Unikaj produktów z zawartością syropu glukozowo-fruktozowego -to podstawa zdrowego żywienia. Jeśli to możliwe, po prostu nauczmy się żyć bez cukru lub ograniczmy jego spożycie do minimum. Może warto zacząć od porannej herbaty czy kawy?

Polecamy:

Orzechy laskowe bio

Jagody GOJI

Mus jabłkowo-mangowy bio

Ryż preparowany bio