Zespół naukowców z Norwegii odkrył, że szczury karmione kukurydzą GM są trochę grubsze od szczurów karmionych niemodyfikowaną kukurydzą.
Profesor Åshild Krogdahl twierdzi, że nie jest to powód do alarmu, niemniej jednak uważa, że warto się temu zjawisku przyjrzeć.
Badania zostały przeprowadzone we współpracy z naukowcami z Węgier, Austrii, Turcji, Irlandii i Australii. W projekcie robiono badania nad myszami, świniami i łososiem.
Szczury tyją
Podczas trwania 90 dniowego eksperymentu szczury karmione odporną na działanie pestycydów kukurydzą genetycznie modyfikowaną nieznacznie przybrały na wadze, w porównaniu do grupy kontrolnej karmionej niemodyfikowaną kukurydzą. Co więcej, także szczury żywione łososiem, który karmiony był GMO, przybierały na wadze.
Poddając badaniu łososia (który potem został użyty w eksperymencie ze szczurami), naukowcy doszli do podobnych wniosków. „Zauważyliśmy zmiany w rybach karmionych kukurydzą GM, niezależnie od ich wieku. Zmiany dotyczyły organów odpowiedzialnych za trawienie, wątroby, nerek, trzustki, nadnerczy i narządów rozrodczych”. Profesor dodaje, że wszelkie anomalia mieściły się w tym, co nazywamy normalne.
„[Ryby] karmione kukurydzą GM były nieznacznie większe, jadły trochę więcej, ich jelita miały zmienioną mikrostrukturę, trochę wolnej trawiły proteiny, a ich system odpornościowy nieznacznie się zmienił (..) także nastąpiły zmiany w krwi.”
Zmodyfikowane geny obecne we krwi
Mimo bagatelizowania znaczenia własnych odkryć, prof. Åshild Krogdahl zwraca uwagę na inny fakt.
„W środowisku naukowców pokutuje przekonanie, że „nowe geny” w GMO nie mogą szkodzić ponieważ wszystkie geny są tak rozłożone, że nie są one rozpoznawalne w jelitach. Nasze badania dowodzą czegoś zgoła odmiennego: geny mogą zostać wchłonięte przez wewnętrzne ściany jelita do krwi i można je znaleźć we krwi, mięśniach i wątrobie w tak wielkich kawałkach, że można je łatwo wyróżnić.”
Innym ciekawym odkryciem jest to, że działanie GMO jest utrzymywane w kilku ogniwach łańcucha pokarmowego, na co wskazuje przypadek szczurów. Szczury karmione rybami spożywającymi GMO, wykazywały tendencję do spożywania większych ilości jedzenia i do szybszego wzrostu; nastąpiły także niewielkie zmiany w ich systemie odpornościowym.
Pytanie: Co stanie się z ludźmi, którzy przez wiele lat spożywają kukurydzę lub mięso pochodzące od zwierząt żywionych GMO? pozostaje otwarte.
Źródło
Wcześniej pisaliśmy już o tym, że szczury karmione GMO umierają przedwcześnie oraz że toksyny pochodzące z GMO można wykryć u matek i ich nowonarodzonych dzieci