newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Właściwości skrobi kuzu potwierdzone przez naukowców

24.10.2011

Skrobia kuzu znana na Wschodzie od dwóch tysięcy lat ze swoich właściwości leczniczych, doczekała się ich potwierdzenia przez naukowców ze Stanów Zjednoczonych.

Na Wschodzie skrobia kuzu należąca do rodziny legumin, cieszy się rosnącą reputacją i stanowi nieoddzielną część kuchni chińskiej i japońskiej od przeszło dwóch tysięcy lat. Skrobia, która czyni z kuzu wspaniały produkt żelujący i zagęszczający w kuchni, jest częściowo odpowiedzialna za działanie lecznicze kuzu. Pewne cząsteczki skrobi kuzu wnikają w jelita i eliminują dyskomfort spowodowany zakwaszeniem, infekcjami bakteryjnymi i w przypadku biegunki – nadmiarem wody. 

W wielu przypadkach bólów brzucha i podrażnienia jelit, miseczka kleiku ze skrobi kuzu przynosi szybką ulgę, zwłaszcza u dzieci, które często nie lubią smaku popularnych leków żołądkowych bez recepty.

Według doktora Subhuti Dharmananda, dyrektora Instytutu Medycyny Tradycyjnej i Profilaktyki Zdrowia (Institute for Traditional Medicine and Preventive Health Care) w Portland (w stanie Oregon), w skrobi kuzu występuje wysoka koncentracja flawonoidów, które pozytywnie wpływają na układ trawienny i krążenia. Flawonoidy, które naturalnie występują w skrobi kuzu i innych roślinach, znane są powszechnie ze swoich właściwości antyrodnikowych. Zapobiegają również skurczom mięśni gładkich, co przekłada się na zwiększony przepływ krwi i wyeliminowanie skurczów w jelitach.

Polecamy Bionica kuzu jako zagęszczacz do zup, sosów i deserów, a także samodzielne danie. Proponujemy wypróbownie Bionica kuzu z sokiem jabłkowym lub gruszkowym, w celu otyrzmania smacznego kleiku.

Bionica - kuzu skrobia roślinna bio