Spożycie większej ilości warzyw i owoców może zmniejszyć ryzyko pojawienia się udaru.
Ludzie, którzy spożywają od trzech do pięciu porcji warzyw i owoców dziennie, zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru o 11% w porównaniu z tymi, którzy spożywają mniej niż trzy – tak wynika z raportu przedstawionego przez The Lancet.
Dla tych, którzy spożywali powyżej pięciu porcji w ciągu dnia, ryzyko było mniejsze o 26% - tak wynika z danych naukowców z University of London, którzy przebadali ponad 257,500 ludzi z Europy, Japonii i Stanów Zjednoczonych.
Depratament Zdrowia zaleca spożywanie co najmniej pięciu porcji warzyw i owoców dziennie, które także chronią przed zawałami serca, nowotworami oraz innymi chorobami cywilizacyjnymi.
Kierownik badań dr Feng He powiedział, że dieta bogata w warzywa i owoce także obniża ryzyko innych chorób wieńcowych, a także niektórych nowotworów.
Więcej na