Żywność organiczna ma wiele zalet. Niektóre badania dowodzą, że żywność bio może zawierać więcej składników odżywczych takich jak np. przeciwutleniacze niż żywność konwencjonalna.
Żywność ekologiczna jest bardziej przyjazna dla całego ekosystemu, co może tłumaczyć fakt, że owady chętniej zapylają truskawki organiczne.
Co więcej, ludzie uczuleni na chemię i środki konserwujące, rzadziej skarżą się na alergię kiedy jedzą produkty ekologiczne, gdyż:
- w produkcji ekologicznej nie używa się pestycydów i chemicznych środków ochrony roślin
- żywność organiczna jest zazwyczaj bardziej świeża (nie zawiera sztucznych środków konserwujących przedłużających żywotność produktów konwencjonalnych)
- uprawy ekologiczne są przyjazne dla środowiska, gdyż w mniejszym stopniu zanieczyszczają wody, powietrze i glebę, zmniejszają erozję, a także podnoszą żyzność gleby i zużywają mniej energii
- uprawy ekologiczne nie potrzebują pestycydów, które mogą zmniejszać płodność ptaków i małych zwierząt, a nawet doprowadzić do ich śmierci; takie uprawy bio, w których nie stosuje się pestycydów, są także zdrowsze dla ludzi, którzy na nich pracują
- zwierzętom hodowanym w sposób ekologiczny nie podaje się antybiotyków, hormonów wzrostu ani zwierzęcych produktów ubocznych. Użycie antybiotyków w hodowli konwencjonalnej może doprowadzić do powstania szczepów bakterii odpornych na działanie antybiotyków. Oznacza to, że stajemy się bardziej odporni na kurację antybiotykową. Fakt, że zwierząt z hodowli ekologicznej nie karmi się produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wściekłych krów (BSE)