newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Zielonolistne warzywa mogą zmniejszyć ryzyko cukrzycy

10.11.2011

Dieta bogata w warzywa zielonolistne może przyczynić się do znacznego zmniejszenia ryzyka zachorowalności na cukrzycę typu 2– donoszą naukowcy z UK.

Po analizie sześciu badań dotyczących spożycia warzyw i owoców okazało się, że tylko szpinak i brokuły miały znaczący pozytywny wpływ. Półtorej porcji dziennie obniżała ryzyko cukrzycy typu 2 o 14%, donosi British Medical Journal.

Naukowcy z Leicester University przyjrzeli się danym pochodzącym z badań 220 tysięcy dorosłych. Odkryli, że spożycie warzyw i owoców ogólnie nie jest silnie skorelowane z  obniżonym ryzykiem zachorowalności na cukrzycę typu 2. Niemniej jednak istnieje wyraźna tendencja w tym kierunku.

Natomiast okazało się, że w przypadku zielonych roślin liściastych, do których naukowcy zaliczyli także brokuły i kalafior, ta tendencja była znacząca.

Więcej na

http://www.bbc.co.uk/news/health-11028825