newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Zostań mistrzem bezglutenowych wypieków

13.04.2017
 Zostań mistrzem bezglutenowych wypieków

Gluten to mieszanka białek roślinnych występująca w zbożach takich jak pszenica, orkisz, żyto czy jęczmień. Przyczynia się do spulchniania, sklejania i zwierania wyrabianego ciasta. Bez niego – jeśli nie użyjemy odpowiednich zamienników – ciasto nie wyrośnie a bułeczki czy babeczki mogą być po prostu nie do zjedzenia ze względu na twardą i sypką konsystencję.

Nie od dziś gluten budzi wiele kontrowersji. Celiakia, alergia na gluten czy nietolerancja na ten składnik to tylko część z powodów, które determinują do ograniczenia lub odstawienia go na dobre ze swojej diety. Podobnie sprawa tyczy się podawania produktów glutenowych małym dzieciom – pojawiają się teorie za i przeciw. 

Czym więc zastąpić powszechnie używaną, niemal do wszystkich wypieków mąkę pszenną?

Obecnie na rynku pojawia się coraz więcej produktów, półproduktów oraz surowców z bezpiecznej bezglutenowej produkcji. Jednak my polecamy mąki i mieszanki, które z pewnością zapewnią nam bezpieczne, smaczne i szybkie przygotowywanie ulubionych wypieków i innych smacznych bezglutenowych potraw. Mowa o produktach bezglutenowych niemieckiej firmy Bauckhof, która wychodząc naprzeciw potrzebom ludzi unikających gluten, stworzyła strefę produkcyjną całkowicie wolną od glutenu. W asortymencie znajdziemy nie tylko mąki, ale także gotowe mieszanki do szybkiego przygotowania takich potraw jak: burgery, falafel, pizza, budyń czy ciasto brownie.

 Żadna mąka bezglutenowa nie ma właściwości takich, jak klasyczna mąka pszenna – jednak wykorzystując odpowiednie mieszanki możemy osiągnąć wypiekowy sukces. Zachęcamy zatem do wypróbowania:

Mix mąk do wypieku ciasta – bezglutenowy

Mix mąk do wypieku chleba – bezglutenowy

Mix mąk uniwersalny - bezglutenowy