Bionica - Ciecierzyca bio 350g

Bionica - Ciecierzyca bio 350g
cena/szt.:
6,90
Dodaj product
Kraj pochodzenia:
Turcja, Indie
Kod produktu:
5904277731832
Certyfikat:
PL-EKO-07-04904
Data ważności nie krótsza niż do:
30 czerwiec 2019
Producent:

Bionica Sp. z o.o. została założona w 1999 roku przez lekarza chorób wewnętrznych, Szymona J. Borysa, specjalizującego się również w medycynie orientalnej i dietetyce. Czytaj dalej

Ciecierzyca BIO 350g – Sklep Bionica.pl

Ciecierzyca, znana także jako cieciorka lub groch włoski, to roślina strączkowa, której właściwości od dawna są doceniane w krajach basenu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu.

Ciecierzyca to źródło wielu cennych składników odżywczych ważnych w naszej  codziennej diecie:

·         Jest bogata w białko – w 100 g ugotowanej ciecierzycy jest ponad 8 g białka, które wykazuje stosunkowo dużą wartość odżywczą, m.in. dlatego, że dostarcza tych aminokwasów, których nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych.

 ·         Zawiera błonnik, który wspomaga perystaltykę jelit i zmniejsza wchłanianie węglowodanów (co doceniają osoby dbające o zachowanie ładnej i zgrabnej sylwetki).

 ·         Ciecierzyca zawiera także żelazo, które pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny; potas, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi; a także wapń i magnez, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie mięśni.

 ·         Dodatkowo ciecierzyca może być polecana w dietach niskocukrowych ze względu na niski indeks glikemiczny (IG +22).

 

 

 

 

 

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna   1410 kJ/346 kcal

Tłuszcz   4,6g  

   w tym kwasy tłuszczowe nasycone   0,6g

Węglowodany   44,5 g

   w tym cukry   10,7g

Błonnik   17,4 g

Białko   21,7g

Sól   0,06g

Indeks glikemiczny: 22

Składniki: Ciecierzyca* 100%

*Produkt rolnictwa ekologicznego.

Pakowano w zakładzie konfekcjonującym sezam, orzechy, soję oraz zboża zawierające gluten.

Informacja dla alergików: alergeny podane pogrubioną czcionką.

Uwaga!

 

Jak każda roślina strączkowa, ciecierzyca może powodować wzdęcia. Te objawy można jednak złagodzić poprzez zastosowanie odpowiednich przypraw, jak kminek czy majeranek. Natomiast białko z ciecierzycy najlepiej wchłania się z kaszami.

 

Przepis podstawowy:

1 filiżanka ciecierzycy, 3 filiżanki wody, sól morska lub algi morskie. Wypłukać, moczyć 8 godzin, odlać wodę, gotować z nową wodą, solą lub algami pod przykryciem, na małym ogniu (płytce) 70 minut (w szybkowarze 50). Polecana w kombinacji z miętą czy czosnkiem.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

 Dania z ciecierzycy:

Ciecierzyca jest bardzo popularna w kuchni arabskiej (patrz: przepis na hummus) oraz Śródziemnomorskiej (popularna zupa z ciecierzycy, rattatouille czy sałatki). Stanowi także jeden z podstawowych składników diety wegetarian, którzy często zastępują nią mięso w lasagni i krokietach, oraz wykorzystują ją do robienia pasztetów, kotletów i farszów do naleśników lub pierogów.

Potrawy z ciecierzycy polecane są również osobom na diecie bezglutenowej. Z jej nasion wyrabia się nawet mąkę do chleba czy cienkich placków.

Ciecierzyca – rady i ciekawostki:

Ø  Jak gotować ciecierzycę BIO? Wystarczy wcześniej moczyć ją przez 12 godzin (czyli najlepiej przez noc), a potem gotować pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny.

Ø  Ciecierzyca a cieciorka. Cieciorka lub włoski groch to nic innego, jak inne nazwy ciecierzycy.

Ciekawostka – W Egipcie nasiona ciecierzycy są  uznawane za afrodyzjak!

Polecamy przepisy:

Humus

Humus z pomidorami suszonymi na słońcu

Zupa dyniowa z ciecierzycą i jagodami goji

Egzotyczna zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym

Rozgrzewający krem marchwiowo pasternakowy z ciecierzycą

Zupa soczewicowa z dynią hokkaido

 

 

Produkty powiązane

Bionica - Soczewica brązowa bio 400g
Cena produktu
6,90

Bionica - Soczewica brązowa bio 400g

Bionica - Soja pełna bio 400g
Cena produktu
5,50

Bionica - Soja pełna bio 400g

Bionica - Soczewica czerwona bio 400g
Cena produktu
7,55

Bionica - Soczewica czerwona bio 400g