Bionica - Kasza jaglana bio 400g

Bionica - Kasza jaglana bio 400g
cena/szt.:
5,50
Dodaj product
Kraj pochodzenia:
USA
Kod produktu:
5904277731788
Certyfikat:
PL-EKO-07-04904
Data ważności nie krótsza niż do:
30 czerwiec 2019
Producent:

Bionica Sp. z o.o. została założona w 1999 roku przez lekarza chorób wewnętrznych, Szymona J. Borysa, specjalizującego się również w medycynie orientalnej i dietetyce. Czytaj dalej

Kasza jaglana BIO

Bionica Kasza jaglana BIO pochodzi z łuskanego ziarna prosa i jest jednym z najbardziej lekkostrawnych i pożywnych produktów zbożowych. Jest więc polecana nawet osobom borykającym się często z problemami żołądkowymi!

Kasza jaglana BIO - właściwości:

Wykazuje mnóstwo pozytywnych dla organizmu efektów: 

- Jest bogata w łatwo przyswajalne białko, a przy tym nie zawiera glutenu, dlatego może być stosowana przez osoby będące z różnych względów na diecie bezglutenowej.

- Obfituje w witaminy z grupy B – niezbędne m.in. do prawidłowego działania naszego układu odpornościowego.

- Zawiera w sobie krzemionkę, która wpływa pozytywnie na stan skóry, włosów, paznokci, a nawet naczyń krwionośnych i kości.

- Krzem oraz zawarty w kaszy błonnik regulują przemianę materii, ułatwiając odchudzanie i utrzymanie właściwej wagi.

- Kasza to również wspaniałe źródło lecytyny (poprawia pamięć i koncentrację) oraz składników mineralnych, jak wapo, magnez, fosfor, potas i żelazo.

- Za sprawą zawartych w niej antyoksydantów – np. w postaci witaminy E – neutralizuje też wolne rodniki, odpowiedzialne za procesy starzenia. 

Wartość odżywcza  w 100 g produktu:

Wartość energetyczna   1582 kJ / 378 kcal

Tłuszcz   4,22g

     w tym kwasy tłuszczowe nasycone   0,72g

Węglowodany   64,35g

     w tym cukry   0g

Błonnik   8,5g

Białko   11g

Sól   0,01g

Indeks glikemiczny: 71

Składniki: Kasza jaglana*100%.

*Produkt rolnictwa ekologicznego.

Pakowano w zakładzie konfekcjonującym sezam, orzechy, soję oraz zboża zawierające gluten.

Informacja dla alergików: alergeny podane pogrubioną czcionką.

Sposób przygotowania:

1 filiżanka kaszy, 3-4 filiżanki wody, szczypta soli morskiej. Kaszę dobrze wypłukać.  Do gotującej się wody wrzucić kaszę i sól. Gotować pod przykryciem na małym ogniu - płytce ok 30 min. Doskonała z cynamonem, owocami i prażonymi pestkami.

Dania z kaszy jaglanej:

Kaszę jaglaną z powodzeniem można podad na śniadanie – np. w połączeniu z mlekiem, cynamonem i orzechami. Natomiast w zestawieniu z miodem i sezonowymi owocami – sprawdzi się doskonale jako fantastyczny, zdrowy deser. Kasza jaglana to także dobry dodatek do mięs i zup. Może też stanowić podstawę wegeteriańskich kotletów lub różnego typu zapiekanek.

Kasza jaglana BIO – rady i ciekawostki!

Jak gotować kaszę jaglaną BIO?

W zależności od rodzaju posiłku, można ją ugotować na wodzie, wywarze warzywnym lub mleku. W celu uzyskania lepszego aromatu i łatwiejszej przyswajalności kaszy – ziarna warto wcześniej uprażyć na patelni (szczególnie ważne jest to w przypadku dzieci i osób chorych).

Ciekawostka!

Kasza jaglana jest uznawana za najstarszą kaszę na świecie. Była uprawiana już w neolicie!

Polecamy Także:

Kasza jaglana i kuzu zwalczają przeziębienie

Produkty powiązane

Bionica - Quinoa ziarno bio 200g
Cena produktu
10,00
8,99

Bionica - Quinoa ziarno bio 200g

Bionica - Kasza kukurydziana bio 500g
Cena produktu
6,00
2,59

Bionica - Kasza kukurydziana bio 500g