Bionica - Orzechy nerkowca bio 90g

Bionica - Orzechy nerkowca bio 90g
cena/szt.:
9,50
Dodaj product
Kraj pochodzenia:
Vietnam
Kod produktu:
5904277731764
Certyfikat:
PL-EKO-07-04904
Data ważności nie krótsza niż do:
30 czerwiec 2019
Producent:

Bionica Sp. z o.o. została założona w 1999 roku przez lekarza chorób wewnętrznych, Szymona J. Borysa, specjalizującego się również w medycynie orientalnej i dietetyce. Czytaj dalej

Orzechy nerkowca BIO

Orzechy nerkowca nazywane są także nerkowcami zachodnimi lub orzechami nanerczowymi. Ich wyjątkowy, delikatny smak i wysokie stężenie minerałów sprawia, że są coraz częściej wybierane nie tylko jako samodzielna przekąska, ale i jako dodatek do bardziej i mniej tradycyjnych potraw.

Orzechy nerkowca BIO – właściwości | Są nieocenione w profilaktyce zdrowotnej: 

 

  • Nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, dbają też o stan naszych naczyń krwionośnych. 
  • Potas obniża ciśnienie i reguluję pracę serca. Podobnie działa magnez, który rozszerza tętnice. 
  • Witamina K bierze natomiast udział w procesie krzepnięcia krwi. 
  • Nerkowce działają także uspokajająco i dodają nam energii do działania, umożliwiając również skupienie się na wykonywanych czynnościach. To też zasługa potasu i magnezu oraz witamin z grupy B. 
  • Selen i cynk dbają z kolei o kondycję naszych włosów oraz paznokci, odpowiednio je wzmacniając.

 

 

 

 

 

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 2315 kJ / 553 kcal

Tłuszcz  43,85g

     w tym kwasy tłuszczowe nasycone  7,78g

Węglowodany  26,89g

     w tym cukry  5,91g

Błonnik  3,3g

Białko  18,2g

Sól  0,03g

Składniki: Orzechy nerkowca* 100%.

*Produkt rolnictwa ekologicznego.

Pakowano w zakładzie konfekcjonującym sezam, orzechy, soję oraz zboża zawierające gluten.

Informacja dla alergików: alergeny podane pogrubioną czcionką.

Orzechy nerkowca BIO – propozycje podania:

Ekologiczne nerkowce świetnie smakują jako składnik pikantnych, mięsnych dań – szczególnie często wykorzystywane są w kuchni indyjskiej i tajskiej (m.in. do curry). Na ich bazie można także przygotować różnego rodzaju pesto - np. z bazylii bądź z rukoli. Prażone - wprowadzają ciekawy smak i element chrupkości do warzywnych sałatek. 

Orzechy nerkowca świetnie smakują również samodzielnie – jako przekąska na drugie śniadanie lub podwieczorek. Fantastycznie smakują też na słodko – w deserach, owsiankach i musli. Aby jednak cały posiłek był zdrowy, do słodzenia (zamiast cukru) warto wykorzystad miód.

Orzechy nerkowca BIO – rady i ciekawostki! 

Nerkowce – skąd pochodzą?

Orzechy te pochodzą głównie z Brazylii i Peru, lecz ich popularność w Europie i innych zakątkach świata rośnie lawinowo. 

Ciekawostka!

Nerkowce pochodzą z drzewa nazywanego nanerczem zachodnim. Jednak orzechy to nie jedyna jego jadalna część, ponieważ niezwykle smaczne jest także samo jabłko nanerczowe, które wykorzystuje się do produkcji win i przetworów. 

 

 

Produkty powiązane

Bionica - Len złocisty bio 350g
Cena produktu
8,51

Bionica - Len złocisty bio 350g

Bionica - Płatki kokosowe bio 100g
Cena produktu
5,51

Bionica - Płatki kokosowe bio 100g

Bionica - Pestki dyni bio 100g
Cena produktu
6,50

Bionica - Pestki dyni bio 100g