Bionica - Pestki dyni bio 100g

Bionica - Pestki dyni bio 100g
cena/szt.:
6,50
Dodaj product
Kraj pochodzenia:
Chiny
Kod produktu:
5904277731184
Certyfikat:
PL-EKO-07-04904
Data ważności nie krótsza niż do:
30 czerwiec 2019
Producent:

Bionica Sp. z o.o. została założona w 1999 roku przez lekarza chorób wewnętrznych, Szymona J. Borysa, specjalizującego się również w medycynie orientalnej i dietetyce. Czytaj dalej

Pestki dyni BIO 

Powszechnie wiadomo, że pestki dyni niezwykle korzystnie wpływają na zdrowie człowieka. W szczególności zalecane są uzupełniająco w codziennej diecie mężczyzn.

Pestki dyni BIO – właściwości | To prawdziwa kopalnia witamin i złoże minerałów:

-  Zawierają mnóstwo magnezu, fosforu, manganu i cynku. Wpływają zatem świetnie na pracę mózgu, kondycję naszej skóry i szybkość gojenia się ran. Regulują też funkcjonowanie układu moczowego i chronią komórki prostaty, dlatego polecane są przede wszystkim mężczyznom. 
- Są bogate w niacynę (witamina B3) – która wspomaga działanie układu nerwowego – i pozostałe witaminy z grupy B oraz A, C, D i E. 
- Kukurbitacyna – chroni przed drobnoustrojami. 
- Z kolei pracę układu naczyniowo-sercowego wspierają kwasy tłuszczowe i fitosterole. 

 

Wartość odżywcza  w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 2315 kJ / 553 kcal

Tłuszcz   46,7g

     w tym kwasy tłuszczowe nasycone   0g

Węglowodany   15g

     w tym cukry   0g

Błonnik   1,9g

Białko   29g

Sól   0,05g

Indeks glikemiczny: 25

Składniki: Pestki dyni* 100%.

* Produkt rolnictwa ekologicznego.

Pakowano w zakładzie konfekcjonującym sezam, orzechy, soję oraz zboża zawierające gluten.

Informacja dla alergików: alergeny podane pogrubioną czcionką.

Pestki dyni BIO – propozycje podania:

Pestki dyni dobrze smakują w sałatkach (np. w połączeniu z suszonymi pomidorami i serem) oraz jako składnik musli, deserów i ciast. Można je także chrupać samodzielnie, np. między posiłkami. Doskonale smakują też w daniach mięsnych i warzywnych – w różnego typu gulaszach i risottach. 

Pestki dyni BIO – rady i ciekawostki! 

Dynia – skąd pochodzi?

Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej i południowych stanów Ameryki Północnej. Do wzrostu potrzebuje bardzo dużo wody, za to nie ma zbyt wygórowanych wymagań w odniesieniu do gleby.

 Rada!

Aby uzyskać pełnię walorów smakowych z pestek dyni, należy przed spożyciem zalać je (1:1) wodą i umieścić w lodówce na ok. 3 godziny. Potem trzeba całość wypłukać, pestki osuszyć i delikatnie podprażyć na suchej patelni. 

 

 

Produkty powiązane

Bionica - Płatki kokosowe bio 100g
Cena produktu
5,51

Bionica - Płatki kokosowe bio 100g

Bionica - Zestaw upominkowy
Cena produktu
95,01
76,00

Bionica - Zestaw upominkowy "Zdrowa Paka dla Dzieciaka"

Bionica - Orzechy laskowe prażone bio 100g
Cena produktu
14,00
11,90

Bionica - Orzechy laskowe prażone bio 100g