Bionica - Płatki jaglane bio 350g

Bionica - Płatki jaglane bio 350g
cena/szt.:
8,00
Dodaj product
Kraj pochodzenia:
Holandia
Kod produktu:
5904277730095
Certyfikat:
PL-EKO-07-04904
Data ważności nie krótsza niż do:
30 kwiecień 2018
Producent:

Bionica Sp. z o.o. została założona w 1999 roku przez lekarza chorób wewnętrznych, Szymona J. Borysa, specjalizującego się również w medycynie orientalnej i dietetyce. Czytaj dalej

Płatki jaglane BIO

Ekologiczne płatki jaglane produkowane są ze zgniecionych ziaren prosa. Nie zawierają agrochemii ani konserwantów, a ich przygotowanie jest szybkie i... dziecinnie proste.

Płatki jaglane BIO - właściwości | To zdrowie w najczystszej postaci:  

 

  • Usprawniają procesy trawienne i przeciwdziałają zaparciom dzięki znaczącej obecności błonnika pokarmowego. 
  • Obfitują w witaminy z grupy B i E, dbając o kondycję komórek, dobre funkcjonowanie układu nerwowego (redukują np. uczucie zmęczenia) i hamowanie procesów starzenia się. 
  • Są doskonałym źródłem składników mineralnych (jak żelazo, fosfor czy cynk) oraz lecytyny, która usprawnia naszą pamięć i koncentrację. 
  • Wykazują działanie przeciwgrzybiczne i moczopędne, dlatego są wskazane dla osób mających czasowe lub przewlekłe problemy z nerkami.

 

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna  1542 kJ / 364 kcal

Tłuszcz  4g

     w tym kwasy tłuszczowe nasycone  0,8g

Węglowodany  71g

     w tym cukry  0g

Błonnik  3g

Białko  11g

Sól  0,01g

Składniki: Płatki jaglane*100%.

*Produkt rolnictwa ekologicznego.

Pakowano w zakładzie konfekcjonującym sezam, orzechy, soję oraz zboża zawierające gluten.

Informacja dla alergików: alergeny podane pogrubioną czcionką.

 

 

Płatki jaglane BIO - propozycje podania:

Ekologiczne płatki jaglane, podobnie jak płatki owsiane, można przyrządzić (ugotować) na mleku lub wodzie, a następnie doprawić miodem, wanilią lub cynamonem. Świetnie smakują z sezonowymi bądź suszonymi owocami i bakaliami. Dobrze komponują się także z jogurtem i mogą być spożywane na pierwsze lub drugie śniadanie, a nawet – na deser! Nadają się też z powodzeniem do wypieków. Płatki jaglane wykorzystywane są również do panierowania mięs i ryb. 

Płatki jaglane BIO – rady i ciekawostki!

Płatki jaglane – skąd pochodzą?

Proso pochodzi z Azji – a dokładnie z jej środkowej i wschodniej części. Należy do jednych z najstarszych odmian zboża.

Ciekawostka!

Płatki jaglane nie zawierają glutenu, a więc można je wykorzystać do bezglutenowych chlebków i innych tego typu wypieków.

 Rada!

Ekologiczne płatki jaglane warto przygotować na śniadanie dzień wcześniej – i to bez gotowania. Wystarczy zalać je mlekiem, dołożyć ulubione dodatki i pozostawić na noc w lodówce (zamknięte np. w słoiczku). Rano będziemy mied gotowy posiłek.

 

Sposób przygotowania:

1 filiżanka płatków, 4 filiżanki wody, szczypta soli. 

Do gotującej się wody wrzucić płatki i sól. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Doskonałe z cynamonem, owocami i prażonymi pestkami.

 

 

Produkty powiązane

Bionica - Płatki owsiane bio 300g
Cena produktu
4,20

Bionica - Płatki owsiane bio 300g

Bionica - Płatki kukurydziane Crunchy bio 250g
Cena produktu
9,20

Bionica - Płatki kukurydziane Crunchy bio 250g

Bauckhof - Musli z kawałkami owoców bio 325g. Produkt bezglutenowy
Cena produktu
18,50

Bauckhof - Musli z kawałkami owoców bio 325g. Produkt bezglutenowy