Bionica - Płatki kokosowe bio 100g

Bionica - Płatki kokosowe bio 100g
cena/szt.:
5,51
Dodaj product
Kraj pochodzenia:
Sri Lanka
Kod produktu:
5904277731665
Certyfikat:
PL-EKO-07-04904
Data ważności nie krótsza niż do:
21 lipiec 2018
Producent:

Bionica Sp. z o.o. została założona w 1999 roku przez lekarza chorób wewnętrznych, Szymona J. Borysa, specjalizującego się również w medycynie orientalnej i dietetyce. Czytaj dalej

W Azji kokos ma opinię rośliny dobrej na wszystko – mającej swoje zastosowanie m.in. w kuchni i kosmetyce. Dodawane do potraw ekologiczne płatki kokosowe nie tylko nadają im smaku, ale i podnoszą ich wartości odżywcze.

Płatki kokosowe BIO – właściwości | Posiadają szereg zalet:

- Kwas laurynowy wspomaga odporność naszego organizmu.
- Kwas foliowy jest niezbędny do rozwoju płodu, dlatego płątki kokosowe są w szczególności zalecane kobietom w ciąży.
- Pozostałe średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe zawarte w kokosie działają antybakteryjnie i przecibrzybicznie, a dodatkowo są łatwo przyswajalne.
- Płatki kokosowe to także skarbnica minerałów (żelaza, wpania, fosforu, sodu, potasu...) oraz witamin B2, B6, C i E.

Historia:

Nazwa palmy kokosowej w sanskrycie to kalpa vriksha, co tłumaczy się jako "drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia". W języku malajskim natomiast nazywa się pokok seribu guna, czyli "drzewo o tysiącu zastosowań". Chrupiące i pełne aromatu, doskonałe jako sycąca przekąska w pracy, szkole czy podróży lub jako dodatek do musli, sałatek owocowych lub warzywnych.

 

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna   2477 kJ / 592 kcal

Tłuszcz    47g

     w tym kwasy tłuszczowe nasycone    41,68g

Węglowodany    20,9g

     w tym cukry    8g

Błonnik    32,5g

Białko     5,3g

Sól    0,1g

Składniki: Płatki kokosowe* 100%.

*Produkt rolnictwa ekologicznego.

Pakowano w zakładzie konfekcjonującym sezam, orzechy, soję oraz zboża zawierające gluten.

Informacja dla alergików: alergeny podane pogrubioną czcionką.

 

Płatki kokosowe BIO – propozycje podania:

Płatki kokosowe to ciekawy, pełen smaku dodatek do owsianek, musli, sałatek owocowych i wszelkiego rodzaju wypieków. Można w nich obtoczyć trufle i posypać nimi deser. Sprawdzają się także jako egzotyczna panierka do mięs oraz składnik azjatyckich potraw obiadowych. Stanowią pożywną, chrupiącą przekąskę – dodającą energii i zaspokajającą mały głód.

Płatki kokosowe BIO – rady i ciekawostki!

Kokos – skąd pochodzi?

Palmy kokosowe pochodzą z Azji lub Ameryki Południowej. Najnowsze odkrycia wskazują, że rośliny o niewielkich orzechach kokosowych istniały już 15 milionów lat temu.

Ciekawostka!

Orzechy kokosowe są tak wartościowe, że zarówno miąższ, jak i wodę wykorzystuje się także do produkcji kosmetyków, aromatycznych perfum i olejków. 

Przepis:

Kokosowe kostki:

2 filiżanki płatków kokosowych, 2 łyżki syropu słodowego ryżowego, 2 łyżki tłuszczu kokosowego (płynnego), szczypta soli morskiej. Wszystkie składniki miksujemy. Uzyskaną masę przekładamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia, delikatnie ugniatamy i wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Następnie wyciągamy z formy i kroimy na dowolne kształty. 

Produkty powiązane

Bionica - Orzechy laskowe prażone bio 100g
Cena produktu
14,00
11,90

Bionica - Orzechy laskowe prażone bio 100g

Bionica - Orzechy laskowe bio 100g
Cena produktu
11,67

Bionica - Orzechy laskowe bio 100g

Bionica - Pestki dyni bio 100g
Cena produktu
6,50

Bionica - Pestki dyni bio 100g