Bionica - Quinoa ziarno bio 200g

Bionica - Quinoa ziarno bio 200g
cena/szt.:
8,99
Poprzednia cena:
10,00
Dodaj product
Kraj pochodzenia:
Boliwia
Kod produktu:
5904277731740
Certyfikat:
PL-EKO-07-04904
Data ważności nie krótsza niż do:
25 listopad 2018
Producent:

Bionica Sp. z o.o. została założona w 1999 roku przez lekarza chorób wewnętrznych, Szymona J. Borysa, specjalizującego się również w medycynie orientalnej i dietetyce. Czytaj dalej

UWAGA! Produkty w ofercie promocyjnej mogą mieć krótki termin przydatności do spożycia (patrz wyżej).

Quinoa ziarno BIO

Quinoa to inaczej komosa ryżowa lub ryż peruwiański. Stanowi świetne źródło pełnowartościowego białka i flawonoidów, co sprawia, że jest zdecydowanie zdrowsza niż nasze tradycyjne zboża. 

Quinoa ziarno BIO – właściwości | Stanowi niezwykle bogate źródło wartościowych składników: 

  • Białko, które zawarte jest w ziarnie quinoa, zawiera wszystkie niezbędne nam aminokwasy. Jego wysokie stężenie w komosie ryżowej sprawia, że często jest ona traktowana jako alternatywne źródło dla białka pochodzenia zwierzęcego.
  • Zawiera dużo błonnika, wapnia, magnezu, fosforu i potasu, a przy tym ma niski indeks glikemiczny i nie zawiera glutenu, a więc uwielbiają ją osoby będące na różnego rodzaju dietach.
  • Ekologiczna quinoa jest także bogata w tłuszcze nienasycone, co wpływa doskonale na układ krwionośny. 

Historia:

Zboże quinoa było uprawiane w Andach już 3 000 lat p.n.e., stanowiąc dla milionów rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej podstawowy składnik diety. Starożytni Inkowie nazywali quinoa „matką zbóż” i traktowali jak świętą roślinę. Istniała tradycja, że każdego roku podczas pierwszego siewu wódz Inków sadził ziarna quinoa używając do tego celu złotej łopaty. Zboże było również wykorzystywane przez inkaską armię, która podczas częstych, forsownych marszów, trwających wiele dni jadła miksturę, złożoną z quinoa i tłuszczu, zwaną „wojennymi kulkami”. Po hiszpańskiej konkwiście w XV w. produkcja quinoa przez 400 lat systematycznie się zmniejszała. Zboże stało się podrzędną, mało ważną uprawą i było sadzone przez rolników głównie na potrzeby lokalnej społeczności. Dziś w Peru, Chile i Boliwii quinoa - często określane jako „mały ryż” - jest znowu uprawiane na szeroką skalę ze względu na jego wartości odżywcze. Ziarna są dodawane do rozmaitych zup i wypieków, zaś sfermentowane z prosem tworzą napój podobny do piwa. 

Wartość odżywcza  w 100 g produktu:

Wartość energetyczna   1541kJ / 368 kcal

Tłuszcz   6,1g

     w tym kwasy tłuszczowe nasycone   0,7g

Węglowodany   57,16g

     w tym cukry   0g

Błonnik   7g

Białko   14,2g

Sól   0g

Indeks glikemiczny: 35

Składniki: Quinoa* 100%.

*Produkt rolnictwa ekologicznego.

Pakowano w zakładzie konfekcjonującym sezam, orzechy, soję oraz zboża zawierające gluten.

Informacja dla alergików: alergeny podane pogrubioną czcionką.

Quinoa ziarno BIO – propozycje podania:

Ekologiczna komosa ryżowa jest produktem często spotykanym w daniach kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Może byd używana zamiast kaszy do zup i jako podstawa sałatek oraz dań warzywnych. Z quinoa powstają także naleśniki, chlebki, zapiekanki i placuszki – na słono lub na słodko, w zależności od indywidualnych upodobań.

Mięsożercy z kolei lubią ją jeść jako dodatek do mięs. Przed podaniem warto ją uprażyć na patelni, gdyż ziarna robią się wtedy przyjemnie chrupiące. 

Quinoa ziarno BIO – rady i ciekawostki!

Quinoa – skąd pochodzi?

W Ameryce Południowej (w Andach) uprawiano komosę ryżową już 5000 lat temu. Dla Inków była rośliną świętą! Stanowiła podstawę diety wojowników, którym dostarczała odpowiedniej dawki energii.

Dobra rada!

Ekologiczna quinoa może byd przechowywana w lodówce do 3 dni, zatem można ją ugotowad na zapas i podgrzewad bezpośrednio przed posiłkami.

 

Sposób przygotowania:

1 filiżanka quinoa, 1 filiżanka pełnoziarnistego ryżu, 1/4 łyżeczki soli morskiej, 3 filiżanki wody.

Zboża dobrze wypłukać. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać ryż, quinoa, sól i gotować na małym ogniu pod przykryciem 45 minut. Ryż można zastąpić płatkami owsianymi. Podawać z warzywami.

 

Polecamy również:
Quinoa z marchewką i porem

Odchudzający chleb bezglutenowy z algami

Jaglano-jabłkowe naleśniki z quinoa ze smażonymi malinami

Chleb z quinoa i kaszy jaglanej

Pasztet z soczewicy. quinoa i szuszonymi pomidorami

Bananowiec z quinoa

Zapiekanka z quinoa z suszonymi owocami i orzechami brazylijskimi

Barszcz tradycyjny z quinoa

Odświeżajęca quinoa z buraczkami

Naleśniki z kaszy jaglanej i quinoa

Czarna quinoa z dynią

Placuszki z fasoli mung i quinoa

 

 

Produkty powiązane

Bionica - Ziarno teff bio 400g
Cena produktu
16,91

Bionica - Ziarno teff bio 400g