newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Co jeść i pić podczas upałów?

11.08.2016

To co jemy i pijemy w upalne dni, odzwierciedla się w tym, jak się później czujemy. Dobrze skomponowana dieta jest najlepszym sposobem na przetrwanie gorącego lata. Nie zawsze słuchamy rozsądku i bardzo często poddajemy się instynktowi np. sięgając po mocno zmrożone specjały, co może być błędną decyzją. Nie zawsze to co zimne, będzie chodziło nasz organizm tak, jak tego oczekujemy.

Dlatego warto zadbać o to, by w naszej letniej diecie znalazły się produkty o właściwościach orzeźwiających, takich jak: świeże warzywa i owoce, kiełki czy zboża. Odradza się nadmiernego spożywania produktów mlecznych (jogurtów, kefiru, czy maślanki), ze względu na ich wychładzającą naturę. Lepiej zamienić je na arbuza, jabłka, kiwi, cytrynę, truskawki, porzeczki, sałaty, ogórki, kiełki czy pomidory, które dodatkowo orzeźwiają. Z tymi produktami jednak też nie można przesadzać, ponieważ nadużywanie ich może spowodować wychłodzenie i osłabienie układu trawiennego i odpornościowego.

Latem wskazane jest spożywanie potraw gotowanych, ale przygotowanych w odpowiedni sposób: krótko gotowanych, gotowanych na parze, blanszowanych lub duszonych (w przypadku warzyw). Potrawy tak przygotowane będą lekkie, łatwostrawne i będą równoważyły chłodzące działanie innych produktów. Efekt ten wzmocni mała ilość ostrych przypraw (pieprz, czosnek, imbir, kardamon). Dodatkowo, ciepłe potrawy z dodatkiem ostrych przypraw wywołują pocenie się organizmu, a tym samym samoczynne ochładzanie. Letnie menu obiadowe powinno być lekkie, kolorowe i przede wszystkim zdrowe. Powinno się ono składać z dużej ilości warzyw w połączeniu z wysokiej jakości (najlepiej ekologicznymi) olejami, orzechami, nasionami, przyprawami i ziołami. W upalne dni warto zaserwować wszelkiego rodzaju warzywne zupy i chłodniki, sałatki i surówki, gotowane zboża, duszone warzywa a na deser…najlepsze są świeże owoce, kupione na bazarze lub od lokalnego rolnika!

Unikajmy ciężkich potraw (mięso, jajka, ryby), ich białko zastępujmy roślinnym, w postaci roślin strączkowych, nasion, orzechów, zbóż oraz zielonych warzyw. Warto też ograniczyć picie dużej ilości kawy, soków owocowych (słodzonych) oraz napojów gazowanych. Pijmy więcej wody i napojów orzeźwiających (lemoniada cytrynowa, napój miętowy czy jabłkowy) oraz kompoty. Te ostatnie mogą mieć różne działania termiczne, w zależności od dodanych przypraw.

Cieszmy się więc zdrowiem i dobrym samopoczuciem w upały, a przy okazji delektujmy się tym, co daje natura.

A najwięcej zdrowych, ekologicznych produktów znajdziesz tutaj>> www.bionica.pl