newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Co powinniśmy jeść i pić zimą aby zachować równowagę organizmu wg. Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.

19.01.2017
Co powinniśmy jeść i pić zimą aby zachować równowagę organizmu wg. Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.

Sposób w jaki żywią się do dzisiaj Chińczycy wywodzi się ze starej chińskiej medycyny. Gwarantuje on zdrowie oraz dobre samopoczucie. Jego zasady bez problemu każdy może wcielić w życie, bez zbędnych przygotowań. Medycyna chińska postrzega człowieka jako całość, a nie dzieli na poszczególne narządy. Odpowiedni sposób odżywiania ma za zadanie przywrócić utraconą równowagę, lub po prostu ją osiągnąć, dzięki kilku prostym zasadom.

Dietetykę zgodną z Tradycyjną Medycyną Chińską można praktykować wszędzie i zawsze, bez potrzeby sięgania po egzotyczne produkty, a jej siła tkwi właśnie w prostocie. Opiera się ona na systemie Pięciu Przemian. Mówiąc w skrócie: według tej teorii wszystkie produkty spożywcze mają swoje właściwości energetyczne, które mogą zmieniać się za sprawą obróbki termicznej, np. inny rodzaj energii ma marchewka surowa, a inny – ugotowana.

Co powinniśmy jeść?

To, co oferuje pora roku i położenie geograficzne. W polskim klimacie podstawą powinny być gotowane posiłki z produktów neutralnych. Zimą lepiej unikać surówek, surowych owoców, kiełków, pomidorów, ogórków i rzodkiewki. W letnie dni nie ma potrzeby jeść długo gotowanych zup i potraw pieczonych w piekarniku. Trzymając się tej zasady, wprowadzasz do swojego jadłospisu posiłki zharmonizowane ze środowiskiem, o optymalnych właściwościach energetycznych. Na dodatek jesz zdrowiej, bo sezonowe produkty nie wymagają chemicznego wspomagania ich rozwoju. Najlepiej dla naszego zdrowia jest sięgać po produkty z ekologicznych upraw lub sklepów z ekologiczną żywnością np. www.bionica.pl

Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, menu powinno być urozmaicone. Idealna dieta ma się składać w 50 proc. ze zbóż, w 20 proc. z gotowanych warzyw, 10 proc. z owoców, 10 proc. z roślin strączkowych, 3 proc. z surowych warzyw i owoców, 2 proc. z innych składników, np. orzechów i nasion. Ryby i mięso są dopuszczalne, ale niezbyt często (najlepiej raz w tygodniu).

Co powinniśmy pić?

Chińczycy trzymający się zasad tradycyjnej dietetyki piją przede wszystkim przegotowaną ciepłą wodę. Do wody możesz w chłodne dni dodać plasterek świeżego imbiru. Polecane są kompoty z sezonowych owoców np. gruszek, bez cukru. Należy wykorzystać naturalną słodycz owoców. Jeśli to za mało, sięgnij po miód, melasę lub słód jęczmienny/ryżowy. Pij herbatki ziołowe: latem z mięty i melisy oraz owocowe, a w chłodne dni – z rumianku lub lipy. Całkowitym zaprzeczeniem zasad chińskiej dietetyki jest zimny sok z cytrusów na początek dnia.

Jeśli zainspirował cię ten artykuł, pamiętaj o jednej ważnej zasadzie: to nie jest czasowa dieta, ale styl żywienia, taki na całe życie!

Chcesz wiedzieć więcej o zdrowym odżywianiu - zajrzyj tutaj.

Polecamy książki:

Gotowanie według Pięciu Przemian

Zupy wzmacniające według Pięciu Przemian

Odżywianie według Pięciu Przemian dla matki i dziecka

Odżywianie według Pięciu Przemian