Bionica - Miso jęczmienne bio 250g

Bionica - Miso jęczmienne bio 250g
cena/szt.:
24,30
Poprzednia cena:
27,00
Dodaj product
Kraj pochodzenia:
Japonia
Kod produktu:
5904277730040
Certyfikat:
PL-EKO-01-04904
Data ważności nie krótsza niż do:
20 grudzień 2017
Producent:

Bionica Sp. z o.o. została założona w 1999 roku przez lekarza chorób wewnętrznych, Szymona J. Borysa, specjalizującego się również w medycynie orientalnej i dietetyce. Czytaj dalej

UWAGA! Produkty w ofercie promocyjnej mogą mieć krótki termin przydatności do spożycia (patrz wyżej).

Miso to sfermentowana mieszanina soi, soli i ziaren zbóż (jęczmienia, pszenicy lub ryżu) . W Japonii stosowane jako przyprawa i jako substancja zagęszczająca zupy, sosy, dipy czy dressingi. Istnieje cała rozmaitość miso, ciemnych i jasnych, odmiennie poprzyprawianych. Pierwowzorem miso była hishio - masa z fermentowanych ziaren zboża i fasoli z dodatkiem soli. Pojawiła się w Japonii ok. 6 wieku., zaś nazwa “miso” w literaturze japońskiej - ok. 8 wieku. W średniowiecznej Japonii pastą miso płacono podatki, było też podstawą racji żywnościowej żołnierzy i najpopularniejszym konserwantem jarzyn. Dziś produkuje się miso z ziaren gotowanej soi, mielonych i zaprawionych fermentującą pastą koji na bazie pszenicy, ryżu i/lub jęczmienia. Mieszanka dojrzewa do 3 lat. Wyróżniamy trzy podstawowe rodzaje miso:
shiro miso jasne, słodkie, z przewagą ryżu - ok. 70%; używane w zimie, dojrzewa miesiąc zimą i tylko tydzień latem. Służy do piklowania ryb i jarzyn oraz jako baza do sosów.
aka miso (czerwone, słone, z przewagą jęczmienia, używane latem, dojrzewa 1 rok,zawiera 12% soli.
kuro miso, ciemnobrązowe, sojowe). W odróżnieniu od innych gatunków nie musi być przechowywane w lodówce. Pasta jęczmienno-sojowa niepasteryzowana.

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna    598 kJ / 142 kcal

Tłuszcz   4,7g

     w tym kwasy tłuszczowe nasycone   0,6g

Węglowodany   15,8g

     w tym cukry   4,8g

Błonnik   6,7g

Białko   12,7g

Sól   10,3g

Składniki: Soja* 41,25% niemodyfikowana genetycznie, jęczmień pełnoziarnisty*                           33,17%, sól morska.*, woda, Aspergillus oryzae.

*Produkt rolnictwa ekologicznego

Pakowano w zakładzie konfekcjonującym sezam, orzechy, soję oraz zboża zawierające gluten.

Informacja dla alergików: alergeny podane pogrubioną czcionką.

Aromatyczna przyprawa wielu potraw doskonała baza do zup, poprawia smak sosów, potraw z warzyw, ryżu, ryb i zapiekanek. Pasta miso jest w Japonii - obok sosu sojowego shoyu - najczęściej używana jako dodatek do przyprawiania wszelkich potraw. Od wieków robiono ją w gospodarstwach domowych i używano – ze względu na dużą zawartość soli – nie tylko do przyprawiania potraw, ale również do konserwowania żywności, np. ryb. Aby zachować pełny aromat i wartość składników, dodawać na koniec gotowania. Przed dodaniem rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody.

Produkty powiązane

Bionica - Miso ryżowe bio 250g
Cena produktu
28,00

Bionica - Miso ryżowe bio 250g

Bionica - Kuzu skrobia roślinna bio 50g
Cena produktu
14,00

Bionica - Kuzu skrobia roślinna bio 50g

Bionica - Umeboshi śliwka bio 130g
Cena produktu
39,00

Bionica - Umeboshi śliwka bio 130g