Bionica - Soczewica czerwona bio 400g

Bionica - Soczewica czerwona bio 400g
cena/szt.:
7,55
Dodaj product
Kraj pochodzenia:
Turcja
Kod produktu:
5904277730378
Certyfikat:
PL-EKO-07-04904
Data ważności nie krótsza niż do:
31 grudzień 2018
Producent:

Bionica Sp. z o.o. została założona w 1999 roku przez lekarza chorób wewnętrznych, Szymona J. Borysa, specjalizującego się również w medycynie orientalnej i dietetyce. Czytaj dalej

Soczewica czerwona BIO

Szereg prozdrowotnych właściwości i skład, który sprawia, że dla wegan i wegetarian jest świetną alternatywą dla mięsa – to powody, dla których soczewica stała się tak bardzo popularna na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat.

Soczewica czerwona BIO – właściwości | Doskonały smak i źródło cenny substancji:

  • Białko z soczewicy jest jednym z najlepiej przyswajalnych przez nasz organizm białek pochodzenia roślinnego – plasuje się na drugim miejscu, tuż za soją. Dlatego więc jest to produkt tak bardzo uwielbiany przez osoby nie jedzące na co dzień mięsa. 
  • Soczewica stanowi też świetne źródło potasu przy jednocześnie niskiej zawartości sodu, co jest doskonałą kombinacją w kontekście prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. 
  • Zawiera też mnóstwo żelaza i kwasu foliowego, co doceniają osoby borykające się z problemem anemii, gdyż substancje te ułatwiają powstawanie czerwonych krwinek. 
  • Błonnik z kolei zapewnia długotrwałe uczucie sytości i polepsza perystaltykę jelit.  

Historia uprawy:

Soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawnych - wzmianki o tej roślinie można znaleźć już w zapiskach z czasów chaldejskich i egipskich. Ceniona była również w starożytnym Rzymie oraz Grecji, choć uchodziła w tych krajach za pokarm dla ubogich. Obraną soczewicę podawano z olejem i przyprawami korzennymi, zaś w czasach głodu zmieloną albo przysmażoną dodawano do ciasta chlebowego, aby je rozciągnąć. 

Wartość odżywcza  w 100 g produktu:

Wartość energetyczna   1288 kJ / 306 kcal

Tłuszcz   1,5g

     w tym kwasy tłuszczowe nasycone   0,3g

Węglowodany   43g

     w tym cukry   1g

Błonnik   18g

Białko   21g

Sól   0,01g

Indeks glikemiczny: 26


Składniki: Soczewica czerwona* 100%.

*Produkt rolnictwa ekologicznego.

Pakowano w zakładzie konfekcjonującym sezam, orzechy, soję oraz zboża zawierające gluten.

Informacja dla alergików: alergeny podane pogrubioną czcionką.

Soczewica czerwona BIO – propozycje podania: 

W kuchni wegetariańskiej soczewicę warto łączyć z takimi produktami roślinnymi, które zawierają komplet aminokwasów (np. z orzechami brazylijskimi BIO), aby dostarczyć organizmowi pełnowartościowe białko. Przed ugotowaniem należy moczyć soczewicę około 12 godzin. Można ją podawać zamiast ziemniaków lub kaszy (doprawiając wcześniej czosnkiem, kminem, miętą lub tymiankiem) albo jako substytut mięsa mielonego w pierogach bądź lasagni. Sprawdza się również w sałatkach. 

Soczewica czerwona BIO – rady i ciekawostki!

Soczewica czerwona – skąd pochodzi? 

Soczewica czerwona to nic innego, jak pozbawiona łuski soczewica brązowa. W takiej formie jest łatwiej przyswajalna i powoduje mniejsze nagromadzenie gazów w jelitach. To roślina strączkowa, która znana była już w starożytności – w Egipcie, Rzymie oraz Grecji. Jadano ją w połączeniu z korzennymi przyprawami i olejami oraz dodawano do chlebowego ciasta – by nieco je rozciągnąć. 

Rada kulinarna!

Aby jak najbardziej zredukować utratę białka, soczewicę należy solić zaledwie 10 minut przed końcem gotowania. 

 

Sposób przygotowania:

1 filiżanka soczewicy, 3 filiżanki wody, sól morska lub algi morskie.

Soczewicę wypłukać, moczyć 12 godzin, odlać wodę. Gotować z nową wodą, solą lub algami pod przykryciem, na małym ogniu (płytce) do 60 minut. Polecana z kminem, oregano, tymiankiem, miętą, czosnkiem i imbirem.

 

Produkty powiązane

Bionica - Soczewica brązowa bio 400g
Cena produktu
6,90

Bionica - Soczewica brązowa bio 400g

Bionica - Fasola mung bio 400g
Cena produktu
9,90

Bionica - Fasola mung bio 400g

Bionica - Soczewica czarna bio 400g
Cena produktu
8,20

Bionica - Soczewica czarna bio 400g