newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?

16.11.2017
Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?

Orzechy włoskie są znane w Europie od dawna – pochodzące z Azji były rozpropagowane przez Rzymian na teren różnych krajów starego kontynentu. Orzech włoski (Juglans regia) jest drzewem powszechnie występującym w naszym kraju. Rośnie również w Ameryce Północnej, Indiach oraz Chinach. Samo drzewo żyje nawet 400 lat, osiągając około 15 metrów wysokości. Lista zalet i cennych substancji zawartych w orzechach jest zdumiewająca, a liczne badania wciąż dopisują kolejne. Warto chrupać garść orzechów dziennie, aby poprawić działanie mózgu, układu nerwowego, serca oraz wygląd skóry. 

Czy wiesz, że orzechy włoskie mogą z powodzeniem zastąpić ryby w diecie? Jedne i drugie zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Już 3 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Jest w nich też L-arginina, substancja, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych. Dlatego warto je chrupać profilaktycznie i w chorobach serca. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze. Mają także wysoką zawartość białka, przez co szczególnie upodobali je sobie wegetarianie i weganie.

Orzechy włoskie są także bogate w składniki mineralne m.in. fosfor, żelazo, wapń, potas aż po magnez i cynk. Te składniki doskonale wpływają na pracę mózgu, pamięć, skórę oraz biorą udział w powstawaniu przeciwciał i czerwonych krwinek. Ze względu na zawartość kwasu foliowego, orzechy włoskie są szczególnie polecane kobietom w ciąży.

Orzechy charakteryzują się wysoką zawartością tłuszczu, przez co m.in. szybko jełczeją i pleśnieją. Z tego samego względu wytłaczany jest z nich olej, który znajduje zastosowanie w coraz większej ilości potraw (sałatki, wytrawne wypieki oraz jako dodatek do dipów).

Zalety spożywania orzechów włoskich można wymieniać w nieskończoność, jednak warto pamiętać o ich jakości. Nie polecamy kupować ich w formie mielonej czy łupanej, oprócz prawdopodobieństwa, że będą wyschnięte, istnieje jeszcze możliwość natrafienia na łupiny. Często takie rozdrobnione wcześniej orzechy są siarkowane, aby przedłużyć czas ich przechowywania, a jak wiemy siarkowanie nie sprzyja naszemu zdrowiu natomiast może bardzo zaszkodzić.

Polecamy kupować orzechy od lokalnych rolników, sadowników, sąsiadów czy na lokalnym bazarku. Alternatywą są także sklepy z ekologiczną żywnością, takie jak Bionica. Kupuj więc orzechy w łupinach – ich naturalnym opakowaniu. Przechowuj je w chłodnym i suchym miejscu (puszce lub słoiku). Jeśli orzechy wymagają rozdrobnienia np. do ciasta – rób to przed samym użyciem a zachowasz pełny smak i orzechowy aromat tego wspaniałego i zdrowego produktu.

Polecamy:

Orzechy włoskie bio

Orzechy laskowe bio

Orzechy nerkowca bio

Orzechy laskowe prażone bio

Orzechy brazylijskie bio

Migdały bio

Galeria: