newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Jak w prosty sposób zmniejszyć kaloryczność posiłków?

24.03.2017
Jak w prosty sposób zmniejszyć kaloryczność posiłków?

Nasza tradycyjna, polska, domowa kuchnia jest z natury wysokokaloryczna. Od dziecka byliśmy karmieni jedzeniem, które miało dostarczać dużo energii, a „najlepsze wartości” wg. naszych babek, miał zawarty w nich tłuszcz. Tradycyjne gotowanie we współczesnym świecie bardzo szybko odbija się na naszym zdrowiu, powodując wzrost wagi ciała i ogólne złe samopoczucie. Winę za to ponoszą gotowe półprodukty, których używamy coraz więcej zamiast starych dobrych receptur naszych babek. Jeśli sos – to z torebki, mleko – pasteryzowane, ryby – paluszki rybne w panierce (niewiadomego pochodzenia)…itd. Jednak świadomość właściwego odżywiania się jest w społeczeństwie coraz większa, więc coraz skuteczniej także z tym procesem dajemy sobie radę. Z większą ochotą sięgamy po owoce i warzywa z innych rejonów świata, eksperymentujemy z egzotycznymi przepisami, nie boimy się nowości. Zdrowe jedzenie nie musi oznaczać odejścia od tradycyjnych dań polskich. Niewielkie zmiany skutecznie odchudzą również naszą narodową kuchnię.

Oto kilka porad jak odchudzić tradycyjną, domową kuchnię:

  • Mniej mięsa, więcej warzyw – każdy dobrze o tym wie, jednak zapewniamy, że to najprawdziwsza prawda : trawienie warzyw zajmuje kilkanaście razy mniej czasu niż mięsa. Tym samym żadne skrawki niestrawionego pożywienia nie zalegają w jelitach czy układzie trawiennym. Warzywa można przygotować na wszelakie sposoby (grillowane, na parze, gotowane, klarowane na maśle) i wydobyć z nich smaki (dzięki odpowiednim przyprawom) niemal wszystkich kuchni świata.
  • zamiast śmietany użyj jogurtu naturalnego – zawiera on o połowę mniej kalorii (unikaj jogurtów 0% - pomimo zmniejszonej ilości kalorii, nie zalecamy go z powodu bardzo znikomych wartości odżywczych).
  • świeże owoce zamiast suszonych czy z puszki – dostarczają one najwięcej witamin i najmniej kalorii. W odróżnieniu od suszonych (pomijając owoce suszone bio) nie są siarkowane, a ich przewagą nad tymi z puszki jest brak moczenia w ciężkim słodkim syropie.
  • pożegnaj się z majonezem – łyżka majonezu jest niemal tak samo kaloryczna co mniejszy posiłek. Z powodzeniem zastąpi go wspomniany wyżej jogurt naturalny z dodatkiem ziół czy czosnku.
  • nie smaż na głębokim tłuszczu – wszystko, co smażysz w ten sposób wchłania olej zwielokrotniając ilość dostarczanych kalorii. Dodatkowo takie posiłki utrudniają trawienie i wywołują uczucie ciężkości.
  • zrezygnuj z cukru na rzecz ksylitolu lub stewii – słodycz pozostanie, natomiast kalorie znacznie zmaleją w naszych deserach i napojach.
  • Nie smaż wszystkiego - wybierz grillowanie, pieczenie lub gotowanie na parze – nie wymagają one stosowania dodatkowych tłuszczów.
  • wybieraj produkty pełnoziarniste – są bogate w błonnik i składniki mineralne oraz dają uczucie sytości na dłużej.
  • wybieraj chude mięsa – drób i wołowina zamiast tłustej wieprzowiny to zdecydowanie dobra decyzja.
  • nie zagęszczaj zup i sosów mąką lub śmietaną – bez nich też dobrze smakują.

Odchudzenie kuchni jest technicznie prostą sprawą. Jest to kwestia zmiany przyzwyczajeń i otwarcia na nowe doświadczenia smakowo-kulinarne. Bardzo szybko jednak dadzą się zaobserwować pozytywne skutki nowych nawyków żywieniowych. To one stanowią najlepszą nagrodę za podjęty trud i trzymają nas w dobrych postanowieniach.

Polecamy:

"Odnowa na talerzu"

"Nowoczesne zasady odżywiania"

"Dieta roslinna na co dzień"