newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Jedzenie, które pomaga – pietruszka.

04.05.2017
Jedzenie, które pomaga – pietruszka.

Pietruszka to roślina, która już 2000 lat temu była znana m.in. w Grecji czy we Włoszech. Jej pochodzenie to region morza śródziemnego, jednak znaleźć ją można niemal w całej Europie. Jest tania, powszechnie dostępna i można ja stosować do niezliczonej ilości dań. Należy do rodziny selerowatych, jadalny jest korzeń i natka.

Zalety jedzenia pietruszki:

- działa antyseptycznie

- oczyszcza nerki i krew z toksyn

- odtruwa wątrobę i odkaża cały organizm

- działa przeciwzapalnie

- tonizuje skórę (doskonale sprawdza się przy trądziku)

- działa wiatropędnie

- wzmaga wydalanie moczu

- ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów

- wzmaga libido

- łagodzi objawy reumatyzmu

- pomaga wyregulować miesiączkę i redukuje bóle menstruacyjne

- odświeża oddech

Jak widać warto po nią sięgać nawet każdego dnia. Pamiętajmy tylko, aby unikać zażółconych liści, a korzenia zszarzałego czy brązowiejącego. Pietruszkę można zamrażać – co ułatwia przechowywanie większej ilości. Można ja dodawać zarówno do dań obiadowych jak i do wszelkiego rodzaju sałatek z owoców czy warzyw. Ponadto sok z pietruszki (zblenderowane liście pietruszki z cytryną, wodą i odrobiną cukru) jest uważany za eliksir zdrowia.

Galeria: