Ten mało jeszcze znany napój, uzyskiwany jest z kaszy jaglanej, która powstaje z prosa. Jest wysokoenergetyczne, co sprawia, że jest doskonałą alternatywą dla mleka zwierzęcego. Zawiera do ok. 65% skrobi oraz do ok. 11% białka. Dodatkową zaletą mleka z kaszy jaglanej jest to, że z natury jest bezglutenowe. Jego regularne spożywanie pozytywnie wpływa na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Pomaga też przy schorzeniach stawów, ma właściwości antywirusowe, wysuszające i rozgrzewające, dlatego polecane jest profilaktycznie w okresie jesiennym i przy przeziębieniach. Dodatkowo mleko jaglane jest zasadotwórcze, neutralizuje nadmiar kwasów w żołądku, wspomagając tym samym trawienie. Zawiera m.in. witaminy z grupy B, a także żelazo i miedź.
Mleko, jakie proponuje Bionica, jest w 100% roślinne, ekologiczne i pozbawione glutenu, dlatego zalecane jest dla wszystkich, którzy z różnych względów nie chcą lub nie mogą spożywać laktozy, dla wegan, chorych na celiakię czy preferujących lekkostrawną, ale pożywną dietę. Jest wspaniałą alternatywą przy nietolerującym laktozy dziecku – płatki śniadaniowe czy naleśniki nie będą już zmorą dla rodziców chorego dziecka. Mleko jaglane ze względu na swoją konsystencję doskonale nadaje się także do zagęszczania codziennych potraw kulinarnych takich jak sosy czy zupy. Polecamy je również do przygotowania wszelakich kaszek, koktajli, ciast czy innych deserków.
Polecamy: