newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Kuzu - zwykła roślina o niezwykłych właściwościach

15.12.2016
Kuzu - zwykła roślina o niezwykłych właściwościach

Kuzu, zwana również kudzu - niezwykła roślina - oczyszcza organizm z toksyn, zwalcza nałogi, wzmacnia odporność i siły życiowe. Na Wschodzie skrobia kuzu należąca do rodziny legumin, cieszy się rosnącą reputacją i stanowi nieoddzielną część kuchni chińskiej i japońskiej od przeszło dwóch tysięcy lat. Skrobia, która czyni z kuzu wspaniały produkt żelujący i zagęszczający w kuchni, jest częściowo odpowiedzialna za działanie lecznicze kuzu. Pewne cząsteczki skrobi kuzu wnikają w jelita i eliminują dyskomfort spowodowany zakwaszeniem, infekcjami bakteryjnymi i w przypadku biegunki – nadmiarem wody.

W wielu przypadkach bólów brzucha i podrażnienia jelit, miseczka kleiku ze skrobi kuzu przynosi szybką ulgę, zwłaszcza u dzieci, które często nie lubią smaku popularnych leków żołądkowych bez recepty.

Także i dziś chińscy lekarze stosują kuzu w przypadku takich dolegliwości, jak: grypa, gorączka, kłopoty trawienne (biegunka, nudności) oraz uporczywe, chroniczne migrenyZalecają też włączenie kuzu do codziennej diety w przypadku cukrzycy, alergii, nadciśnienia, chorób górnych dróg oddechowych czy dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Natomiast w opinii japońskich makrobiotyków kuzu posiada niezwykłą zdolność równoważenia energii w organizmie i umożliwia jego skuteczną detoksykację. Co ciekawe, wnioski te zostały potwierdzone przez naukowe autorytety.

Jednak najdziwniejszą właściwością kuzu – będącą dziś obiektem badań w wielu ośrodkach naukowych – jest jego skuteczność w zwalczaniu nałogów związanych z nadużywaniem alkoholu czy paleniem papierosów.

W Chinach od tysięcy lat używa się kuzu w leczeniu alkoholizmu – ta niepozorna, biała skrobia nie tylko zmniejsza pragnienie na alkohol, lecz również niweluje skutki zatrucia alkoholowego, czyli leczy kaca. Nic, więc dziwnego, że budzi coraz większe zainteresowanie współczesnej medycyny. Także w Polsce osoby, które zamierzają rzucić picie, coraz częściej traktują kuzu jako środek wspierający terapię i dodają go do spożywanej żywności.

 Polecamy Bionica kuzu jako zagęszczacz do zup, sosów i deserów, a także samodzielne danie. Proponujemy wypróbownie Bionica kuzu z sokiem jabłkowym lub gruszkowym, w celu otyrzmania smacznego kleiku lub kisielku.

Zobacz również:

Bionica - Miso jęczmienne bio 175g

Bionica - Miso ryżowe bio 175g

Bionica - Migdały bio 100g

Bionica - Syrop słodowy ryżowy bio 340g