newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Żywność ekologiczna więcej przeciwutleniaczy mniej pestycydów

16.07.2014

Żywność ekologiczna zawiera więcej przeciwutleniaczy i mniej pestycydów w porównaniu z żywnością konwencjonalną donoszą najnowsze badania

Polscy i angielscy naukowcy z Uniwersytetu w Newcastle (włączając w to także inne placówki, w tym Uniwersytet Warszawski) po przeanalizowaniu 343 wyników różnych badań doszli do wniosku, że warzywa, owoce i zboża pochodzące z upraw ekologicznych zawierają więcej przeciwutleniaczy i mniej szkodliwych pestycydów w porównaniu do swoich konwencjonalnych odpowiedników. Wyniki badań zostały opublikowane w British Journal of Nutrition

Naukowcy dokonali metaanalizy (analizy wyników wielu badań), które były ważne statystycznie i różnorodne pod względem ekologicznych i konwencjonalnych upraw. Okazało się, że zwłaszcza w przypadku przeciwutleniaczy należących do grupy polifenoli koncentracja tych związków była największa w uprawach i żywności ekologicznej. Średnio ekologiczne warzywa, owoce i zboża zawierały od 18 do 69% więcej przeciwutleniaczy niż konwencjonalne warzywa, owoce i zboża. 

Wiele z tych przeciwutleniaczy powiązanych jest ze zmniejszonym ryzykiem chorób przewlekłych, włączając w to choroby układu krążenia, choroby związane z degradacją układu neurologicznego i niektórego rodzaju nowotworami.

Znaczące różnice pojawiły się także jeśli idzie o zawartość innych związków takich jak minerały i witaminy.

Mniej pestycydów

Jeśli idzie o pestycydy (środki ochrony roślin) to częstotliwość ich występowania była aż 4-krotnie wyższa w żywności konwencjonalnej, włączając w to pozostałości toksycznego metalu kadmu. Najwięcej pestycydów zawierały konwencjonalne owoce - aż 7-krotnie więcej niż w przypadku owoców ekologicznych. Dla warzyw i zbóż (produktów zbożowych) zawartość pestycydów była 3-4 większa niż w przypadków ekologicznych zbóż i warzyw.

Podsumowując wyniki swoich badań naukowcy piszą, że stosowane w rolnictwie ekologicznym techniki sprawiają, że uprawy ekologiczne zawierają więcej przeciwutleniaczy, mają niższą koncentrację toksycznego metalu kadmu oraz pestycydów w porównaniu do upraw konwencjonalnych. Naukowcy podkreślają, że już sama zamiana na spożywanie ekologicznych warzyw, owoców i zbóż doprowadzi do zwiększonego spożycia przeciwutleniaczy i polifenoli o 20-40% (a w niektórych przypadkach nawet 60%) bez zwiększonego spożycia kalorii.

Warto przypomnieć, że inne wyniki przeprowadzone przez szwedzkich naukowców dowiodły, że owady chętniej zapylają truskawki ekologiczne niż konwencjonalne, a żywność ekologiczna przedłuża życie muszki owocówki. Nie bez naczenia pozostaje fakt, że doradcy prezydenta USA oraz pediatrzy amerykańscy zalecają żywność ekologiczną.

Powiązane artykuły:Toksyczny herbicyd w moczu! Polacy przodują!